Info Panel
You are here:   Home  /  Din arhiva orasului

Din arhiva orasului

In aceasta sectiune va aratam fotografii mai vechi ale orasului,  fotocopiate dupa colectia aflata la Arhivele Statului (toate originalele sunt acolo). Pe scurt, incercam sa va facem o imagine a transformarii orasului, de la primele fotografii facute in Brasov si pana in anii ’60 (punct de la care istoria este continuata din marturiile adunate de noi toti in pozele din sectiunea principala). In mai putin de 150 de ani orasul s-a schimbat si extins in forma pe care o cunoastem.

CENTRUL VECHI

Imagini dinspre Cetatuie

Litografie din anul 1867
Imaginea reproduce limita nordica a orasulul vechi cuPoarta Vamii, de acces pe strada cu acelasi nume (azi Muresenilor), iar in stanga ei sirul de copaci de pe aleea Rudolf. In fata, marele spatiu viran corespunde parcului central de azi.


Fotografie din 1867

Nici una din constructiile de pe b-dul Eroilor nu existau inca, iar pe locul parcului de azi stationau care cu coviltir si pasteau animale.
In stanga Portii Vamii, se vad cafeneaua de pe promenada si pavilionul muzical.


Panorama din 1890

In imagine, aleea Rudolf  la marginea centrului vechi; in spatele ei, de la dreapta la stanga, Casa Baiulescu, Institutul de Pensii (Rectoratul), Poarta Vamii (demolata 1891), Cafeneaua de pe promenada, Pavilionul muzical din parc, Scoala reala superioara de stat (corpul Universitatii acum).

Fotografie din 1905

Poarta Vamii disparuse din cauza infiintari liniei de tramvai. Tramvaiul a fost surprins si el in coltul din stanga jos. De la stanga la dreapta: Scoala reala superioara de stat, Biserica reformata, Cafeneaua de pe promenada, Palatul W. Czell (azi prima cladire de pe Muresenilor pe stanga), Institutul de pensii (Rectoratul) si liceul romano-catolic (astazi Aprily Lajos)

Imagini de pe Tampa


Fotografie cca 1925

Daca zona centrului istoric pare neschimbata, la limita ei se vad diferentele; pe locul parcului central abia s-au trasat aleile, majoritatea constructiilor din jurul lui inca nu existau. In departare, orasul se intinde pana in dreptul bisericii Bartolomeu.


cca 1967

Fotografie dupa realizarea recenta a drumului spre Poiana si a aripii noi a hotelului Carpati (Aro). Fata de imaginea precedenta, s-a conturat zona Parcului central in forma pe care o cunoastem acum (au aparut sirul de case de pe strada Nicolae Iorga, Casa armatei, vegetatia inalta din parc).

SCHEII BRASOVULUI

cca 1900

Cartierul Schei, aflat mai sus de centrul vechi al orasului. Este interesanta alcatuirea urbana, cu densitate mare a constructiilor la strada, dar cu spatii mari de gradini si livezi in spatele caselor.

ZONA PARCULUI CENTRAL

cca 1900

Stanga jos – sirul Livezii, iar mai sus Cetatuia. In dreapta, casa Baiulescu, Insititutul de pensii (Rectoratul), Bis. reformata; in fata lor, aleea Rudolf si spatiul liber corespondent parcului de astazi. In plan indepartat, cartierul Blumana si gara.

cca 1885

Vedere de pe Tampa spre Cetatuie: in stanga, cladiri de pe strada Portii (Republicii), in centru sirul Cetatuii cu primele constructii, iar intre, teren viran populat de care cu coviltir si vite. La fel ca mai sus, lipsesc Palatul Justitiei (Prefectura) si cel al Finantelor (Primaria)

CARTIERUL BARTOLOMEU

Fotografie de pe dealul Cetatuii, cca 1930

In prim plan, Biserica Sf. Martin; in stanga strada Lunga iar in dreapta strada de Mijloc. In departare se vede biserica Bartolomeu.

In trecut, cartierul era denumit Brasovechi.

BLUMANA

Fotografie de pe dealul Melcilor, cca 1930

Iese in evidenta fabrica textila Scherg (despre rolui ei in viata orasului de atunci se gasesc informatii valoroase la muzeul de etnologie Brasov).

Artera de circulatie din centrul imaginii este corespondenta strazii 13 Decembrie.

PORTILE CETATII

Fotografie de la 1890 – Poarta strazii Vamii si pavilioanele laterale

Vedere dinspre Piata Sfatului. In spate se zareste cimitirul evanghelic.

Pe stalpii portii sunt diverse afise. Pe original, acestea sunt chiar lizibile.

Foto: Carl Bomches, 1874

Poarta Targul Cailor, vazuta din exterior (dinspre Saguna), inante de demolare. In stanga este Bastionul Fierarilor, actualmente cladirea Arhivelor Statului


cca 1900

Fotografie cu Poarta Schei si Poarta Ecaterina, iar intre ele, zidul de fortificatie al orasului. Vederea este dinspre sud, din directia liceului Saguna.

cca 1873

Poarta strazii Negre (strada Balcescu) vazuta din exterior, demolata in 1879

In spate, conturul Tampei.

fotocopie din 1930 dupa o fotografie din 1861

Poarta strazii Negre (strada Balcescu) vazuta din interiorul cetatii orasului

BASTIOANE

Fotografie din 1885

Bastionul Curelarilor, demolat in 1887. Astazi, pe locul lui este casa Baiulescu

In spate se vede Institutul de pensii (Rectoratul) si la stanga casele de pe sirul Cetatuii

cca 1890

Turnul alb, pe traseul Promenadei. In dreapta, femei si copii in tinuta de plimbare, odihnindu-se.

In stanga, turnul Casei Sfatului.

cca 1900

Vedere cu Turnul Negru si Turnul Alb, dinspre sud, de-a lungul canalul Graft. In dreapta Bastionul Fierarilor, iar in stanga romurile.

cca 1905

Bastionul Postavarilor, vedere de sub Tampa

In spate stanga sirul de case de pe strada Portii (Republicii), inclusiv villa Kertsch. In centru Palatul Finantelor (Primaria), Palatul de Justitie (Prefectura), Scoala de fete.

CETATUIA

cca 1890

Cetatuia vazuta din nord-vest, pe dealul fara vegetatie la acea vreme

2 Comments

  1. […] Sursele imaginilor: Fototeca ortodoxiei române?ti,  Railwayfan România, Ziua Veche, Ora?ul memorabil […]

  2. […] imaginilor: Fototeca ortodoxiei române?ti,  Railwayfan România, Ziua Veche, Ora?ul memorabil Like this:LikeBe the first to like this […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.