Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  magazinul carpati

magazinul carpati

TB_041

Piata Sfatului, anii ’60. Album Tiberiu Blaga.

  2013  /  Blog, ilustrate, Timeline  /  Last Updated February 19, 2013 by ovidiu  /  Tags: ,

4 Comments

 1. Dupa masinile din piata (Moskvici, Pobeda, Trabant, Wartburg, Volga, Opel Kapitain, WV broscuta, apoi autobuzul de linie marca TV, care e surprins în statie cu usile deschise etc) e o fotografie facuta in jurul anului 1963. Se vede si un IMS cu portiera lasata deschisa de catre cei doi militieni care nu se sfiesc sa steie la…panda ziua’n amiaza mare. Alminteri dupa umbrele lasate pe caldaram trebuie sa fie cam ora 8-9 dimineata. E o fotografie excelenta. Iar Piata “23 August” de atunci, cu aleile asfaltate si cu piatra ei cubica originala – pe care inca nu apucasera s’o vanda la nemti primarii-vacari de azi, arata de o mie de ori mai frumos decat in prezent!

 2. Gruia says:

  Da, e o poza frumoasa, ce reflecta incredibil de fidel acea atmosfera calda de burg linistit dar activ, pe care nu cred ca o vom putea uita cei ce am cunoscut-o si care, din pacate, nu mai exista.

  In privinta datarii insa, imi pare ca Trabant-ul este de tip P-601, fabricat doar incepand din 1964. Magazinul de mobila (anterior in blocul de langa actualul tribunal) a ajuns aici in momentul in care a facut rocada cu cel de electrice, si asta trebuie sa fi fost dupa 1966, an in care inca mai erau electricele in piata. As paria mai degraba pe o datare in 1967.

 3. Foarte interesante remarcile – cu Trabantul, ca si cu magazinul de mobila. Dar e greu de crezut ca Pobeda verde tip camioneta, din spatele Trabantului ar mai fi fost posibila dupa 1965 sa zicem (mai e si o vechitura de Opel antebelic, care spune multe, dar totodata e de mirare lipsa…”Volgilor” care au fost cele mai multe taxiuri pana prin 1968) . Apoi eu stiu sigur ca am intrat odata prin magazinul de mobila de pe Bd. Lenin (unde s-a mutat Agentia CFR dupa 1990) in anul…1972! Cred ca o datare mai apropiata ne-ar fi oferita de data exacta dupa care au aparut stalpii cei inalti cu lampile moderniste bifurcate in doua sau trei brate.

 4. Gruia says:

  S-ar putea sa ma insel si magazinul de mobila sa fi fost initial tot in piata, apoi sa fi fost mutat prin 1966 pe Lenin, pentru a face loc “ultimului racnet” care era reprezentat de produsele electrocasnice, dupa care mult mai tarziu iarasi a revenit in piata. E mai plauzibil asa. In acest caz ar putea fi vorba de anii 1964-66.

  Volgile s-au facut simtite abia dupa 1967, pana atunci erau foarte putine la Brasov ca taxiuri – Pobezile si Moskviciurile faceau legea. Foarte multe masini de taxi din Brasov nu erau achizitionate de noi, ci la mana a doua din Bucuresti, dupa ce acolo deja erau “trecute”. Avea si comunismul metehne de economie de piata… De asta se remarca o intarziere in modernizare. Genul acela de stalpi si lampi aparuse oricum inainte de intrarea in fabricatie a lui Trabant 601, se vede in poze inca din 1961-63, deci nu prea ne este de folos in datare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.