Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  Hotel Sportul

Hotel Sportul

Carte postala cu Hotelul Sportul (’56-’58) din Poiana Brasov. Astazi este destul de ascuns de vegetatie si cu materialul de acoperis schimbat.

In fata este surprins mijlocul de transport in comun care facea legatura statiunii cu orasul, care, pana in ’65 cand s-a construit soseaua, circula pe Drumul Vechi (drum forestier). Tot pana atunci, autovehiculul fusese echipat cu senile pe spate, fapt pentru care i se spunea si in continuare “senila”.

Foto: albumul lui Lorand Bartha, 1967

  2010  /  ilustrate  /  Last Updated September 3, 2010 by ovidiu  /  Tags: ,

8 Comments

 1. florin says:

  asta este o vedere din 1957

 2. Gruia says:

  @ florin
  Fotografia este chiar din 1967 si nu este carte postala, ci poza de familie. Se vede ca este aproape finalizata extinderea hotelului (barul), ce s-a facut chiar in acel an. In 1957, hotelul ar fi fost in curs de reconstructie, intr-o faza incipienta, dupa ce arsese in 1952. Mai mult: autobuzul nu a intors la hotel decat in perioadele 1961-62 si 1965-70.

 3. surdu nicolae says:

  Hotelul a fost dat in folosinta in 1951 cand au avut loc in Poiana Brasov Jocurile Mondiale Universitare de iarna.

 4. florin says:

  exact imaginea asta este la “Turism de alta data” pe Facebook, sectiunea “Vederi de la munte”, acolo e datata 1957.

 5. ovidiu says:

  @florin: nu cred ca e relevant; imaginea este preluata de la noi, are aceleasi zgarieturi si nu cred ca acestea ar fi aparut pe toata seria de vederi

 6. Leonardo da Vinci says:

  Asa cum spune si d. Surdu Nicolae – hotelul a fost dat in folosinta in 1951 cu ocazia Jocurilor Mondiale Universitare de Iarna (‘Universiada’ de Iarna). A fost primul hotel construit in Poiana Brasov (exceptand ‘Cabana Junilor’ din ‘Poiana Mica’).

  Fotografia dateaza cu siguranta DUPA 1965 (se poate vedea o VOLGA in coltul stanga/jos…cu siguranta nu urcase pe la Pietrele lui Solomon…). Putina logica…

  Un mic amendament: se numea hotelul ‘SPORTURILOR’ nu hotel ‘SPORT’ .

 7. Gruia says:

  @ florin & ovidiu: imaginea a fost furata, nu “preluata”, de aici, inclusiv de Muzeul de Istorie Brasov. Cinste lor, smecherilor.

  Datarea gresita “1957” apartine Muzeului de Istorie. S-a facut intentionat, pentru a se justifica prezenta pozei furate de pe net in acea expozitie cu Orasul Stalin de la Casa Sfatului (daca era datata corect se vedea ca este la multa vreme dupa ce orasul revenise la denumirea de “Brasov”). Desteptii n-au realizat ca de fapt nu asta era esential, oricum atat hotelul cat si autobuzul aparusera anterior lui 1960. Orice comentariu este de prisos.

  Hotelul inaugurat in ianuarie 1951, se numea “Poiana”, avea arhitectura asemanatoare, dar a ars complet in februarie 1952. A stat in stadiul de ruina pana in anul 1956, cand au inceput lucrari de reconstruire, sub o forma sensibil diferita, numindu-se mai apoi “Sporturilor” si “Sport”.

 8. Vasile Capatana says:

  In poiana existau hoteluri inainte de construirea acestui hotel. Exista hotel Hoencheim -1925
  ( ulterior denumit RUIA) si hotel Turcu 1927( ulterior Poiana Ursului)

Leave a Reply

Your email address will not be published.