Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  Cetatea Brasovului in pericol

Cetatea Brasovului in pericol

01.CID_a1987_3_E0_A0_P0

“Cetatea Brasovului in pericol” este numele unei petitii care circula zilele acestea si al carei subiect vrem sa-l aducem in discutie. Petitia se opune viitoarelor lucrari planificate pentru aleea Dupa Ziduri: realizarea unui acces carosabil pornind de la Biblioteca Judeteana pana la Maternitate, construirea unui parcaj in dealul Warte, in vecinatatea bibliotecii. Ceva mai multe informatii gasiti pe pagina petitiei.

Este evidenta pozitia noastra de partea protejarii, conservarii si punerii in valoare a cladirilor istorice, fapt care presupune nu doar grija pentru “materia istorica”, ci si pentru peisajul din care aceasta face parte. Dealtfel toata suprafata dintre zidurile Cetatii si Turnurile Graft, Alb si Negru este incadrata in zona de protectie a monumentelor. Proiectul de amenajare (avizat si autorizat deja) afecteaza, din punctul nostru de vedere, un spatiu cu un mare potential pentru promenada, inca neexploatat suficient astazi, desi cartile postale din jurul anului 1900 consacrasera zona ca fiind pitoreasca, destinata plimbarilor.

La fel ca initiatorii petitiei, ne dorim o dezbatere pe subiect si va incurajam sa va exprimati si aici parerile pro sau contra proiectului. Daca e sa se construiasca, am vrea sa stim macar ca este asumat si sustinut de locuitorii orasului.

Foto: carte postala,  colectie Ioan Dan Clujescu, 1987.

  2014  /  Blog, ilustrate, informativ, Timeline  /  Last Updated March 30, 2014 by ovidiu  /  Tags: , ,

6 Comments

  1. eduard huidan says:

    S-ar putea deschide o dezbatere despre MUTILAREA BRASOVULUI…Evident ca este o prostie chestia asta, altii ar gîndi conservarea si valorificarea zonei dar deocamdata Brasovul e la voia cui se stie! Oricum, macar sa ne exprimam opinia, sa nu se creada ca sîntem prosti, lasi sau ca nu ne pasa. În rest, cîinii latra…

  2. Gruia says:

    Anturajul natural al unui monument atat de complex precum zidurile Cetatii face parte functional din insasi substanta monumentului. Avem un peisaj cultural unic in Europa – promenada de Dupa Ziduri – si, in loc sa-l ingrijim, am gasit tocmai aici loc pentru experimente cu asfalt si parking sapat in deal dar ramas 60% pe afara. Ar fi mare pacat sa se piarda putinele valori care sunt strict ale Brasovului, pe care nu le poti gasi altundeva, dar istoria recenta ne arata ca ne putem astepta la orice.

  3. […] Sursa: Ora?ul Memorabil […]

  4. […] functiile de conducere? Presa locala e pe “mute”, internetul local doarme si el, cu o exceptie momentan, ca doar ne permitem din când în când un city-break la Berlin, Viena sau Budapesta, […]

  5. Johann says:

    Imi cer scuze, nu stiam ca aici “nu merg” diacriticile…….
    Reiau…… Pentru asta ar trebuica cei ce au drept de semnatura, de la “Patrimoniu”, Ministerul Culturii, Monumente Istorice, Arhitectura….locali sau de la Bucuresti, sa aiba “coloana” si sa nu aprobe visele/visurile unora sau…altora.
    daca se vrea se poate spune NU !!! Chiar cu riscul scaunului!
    Altfel, noi cei mici, ce ne mai bagam in seama, pe aici,”vorbiind vorbe”(cum ar zice unii), nu vom fi luati in seama de “marele decident”….in baza vechiului principiu…..cainii latra….turma trece…. Si asa vom spune, mai apoi, ca am avut o zona pitoreasca, etc, etc,……

  6. Gruia says:

    Johann, “riscul scaunului” inseamna ca cineva sa faca un denunt, avand sustinere juridica asigurata. Acesta este rolul ONG-urilor si asociatiilor profesionale in toata lumea, sa sanctioneze compromisurile. Dar ale noastre au alta treaba: sa ia finantari pentru cate o paranghelie cu pretentii culturale, numai buna de adormit constiinta, abatand subiectul de la ce se petrece grav in jur sau oferind ocazie de refulare celor ce gandesc altfel. Nimic mai pagubos decat acest gen de “activitate culturala” finantata cu scopul distragerii atentiei, aidoma “Cantarii Romaniei” de pe vremuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published.