Spitalul a functionat in ultimele decenii ca sectie judeteana de boli dermato-venerice pe Sirul Gh. Dima nr. 1, in vecinatatea maternitatii de azi. Cladirea face parte din peisajul arhitectural al centrului Brasovului – acea parte cu care brasovenii se mandresc, cu care strainii identifica orasul si pe baza careia administratia locala si judeteana construiesc strategii turistice de dezvoltare.
Fatadele nu sunt o opera arhitecturala, dar se inscriu prin decoratia eclectica si prin amplasarea urbanistica in atmosfera de sfarsit de secol XIX. Facerea spitalului la vremea sa a constituit o etapa de modernizare, facuta cu amanari si eforturi lungi de catre conducerea orasului. Istoria sinuoasa a realizarii lui, putin cunoscuta azi, face parte din istoria Brasovului.
Cladirea este inclusa in zona de rezervatie de arhitectura “Scheii Brasovului” si este in acelasi timp in zona de protectie a numeroase monumete de arhitectura, fapt ce ii confera – teoretic – multipla protectie ca obiect de patrimoniu. Cu toate acestea, este subiectul unui proiect de demolare, urmare a unui proiect de urbanism care prevede inlocuirea sa cu alte cladiri, cu cateva etaje mai inalte. Paradoxal, Primaria Brasov a avizat anul trecut proiectul de urbanism in cauza, asa cum rezulta din presa locala.
Care sunt justificarile unei asemenea intamplari, nu stim, dar ne alaturam initiatorilor petitiei care solicita transparenta proiectului de interventie asupra imobilului fostului spital. Ne dorim sa credem ca proiectul este bine intentionat, ca respecta legislatia de protectie a monumentelor si nu va aduce prejudicii comunitatii.
Consideram ca demolarea unei astfel de cladiri ar fi un demers periculos pentru integritatea arhitecturii vechi a orasului si un precedent care va permite dezafectarea oricarei alte cladiri din centrul istoric.
P.S. De doua zile au inceput lucrarile la un nou giratoriu in vecinatatea maternitatii, motivate de traficul mare la orele de varf.
Ilustrata: colectie Nicolae Juhasz, circa 1910.
[…] este zona de promenada. Ah, si v-am zis ca cladirea de la nr.1 de pe Gheorghe Dima e în plan sa fie demolata? Ca-i veche, ca-i vai de capu’ ei, ca mai bine ar da o sticla de câteva etaje, ca doar […]
Precedentul se afla la doar 12 m in curtea maternitatii: o extindere din anii 80 sub forma de bloc cu opt etaje, scurs de pe plansete celebre la acea vreme. Asa ca langa P+8 se poate pune lejer P+10. Cu ce-ar fi mai prejos analfabetii profitori de asrazi, fata de analfabetii profitori de ieri? Orice se poate spune, dar nu ca nu am avea continuitate in prostie.