Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  autobuzul cu senila

autobuzul cu senila

Piata Prundului 1936 – autobuzul cu senile (era folosit doar iarna) urca in Poiana Brasov  prin cartierul Schei, Pietrele lui Solomon, Drumul Vechi, Poiana Mica si ajungea in Poiana.

album fam. Suciu Vasile

Piata Prundului 1936-,autobuzul cu senile ( era folosit doar iarna ) care urca in Poiana Brasov  prin cartierul Schei, Pietrele lui Solomon.drumul vechi (serpentinele ), Poiana Mica si ajungea in Poiana
  2011  /  foto  /  Last Updated March 1, 2011 by ovidiu  /  Tags: , ,

11 Comments

  1. Citisem despre autobuzul asta in „Accidentul” lui Mihail Sebastian, dar nu-l vazusem niciodata in poze. Multumesc pentru fotografie.

  2. […] preluata de pe orasulmemorabil.com care face o treaba excelenta pentru împrospatarea memoriei acestui oras […]

  3. Gruia says:

    Poza nu e facuta in Prund, ci la capatul din Poiana al traseului, langa Cabanele “SKV Hohenheim” (Ruia) si “Turcu” (Poiana Ursului). Initial, senilele erau complet deschise; in poza insa vehiculul prezinta o caroserie decapotabila primita mai tarziu, realizata in stilul caracteristic autobuzelor comunale din acei ani.
    @ catelul alpha: vezi ca tot “senile” li se zicea in popor si la urmatoarele trei generatii de autobuze deschise care au urcat pe drumul vechi, dar care nu aveau deloc senile, ci tractiune 6×6 pe pneuri. Ultimele au urcat si pe drumul nou, in paralel cu autobuzele normale, pana la inceputul anilor 70.

  4. Gruia says:

    PS. Si era folosit si vara, si primavara, si toamna. Nu stiu de unde s-a scos ideea ca senilele ar fi circulat doar iarna.

  5. florin says:

    frumos, vad si ceva interesant, pe capotajul lateral se afla actuala stema a orasului Brasov, probabil ca era vorba de o societate din subordinea municipalitatii, vad ca scrie Comisia Climatick.

  6. nu pot sa cred :)) adica autobusul asta urca muntii? :))
    f tare

  7. ovidiu says:

    @ florin: “Comisia Climatica”

  8. Molnar Csaba says:

    Oare ce s-a ales de el. Ce bine era daca ii trecea cuiva prin cap sa conserve barem un exemplar!

    In alte tari exista spatii expozitionale permanente cu piese nefolosite sau care nu corespundeau unei epoci ale istoriei si care au scapat furiei unor capete fierbinti.

    Putem si noi sa mai salvam ceva. De exemplu as incepe cu statuia lui Stalin care in anii 80 zacea culcata intr-un depozit din Bartolomeu (varianta de bronz) fiind inconjurata de balarii. O mai exista? Mai puteau fi: ternuletul cu aburi de pe ruta Brasov – Satlung, primul trolebuz, statuia pionierei din Parcul Tractorul, pompele de apa si tasnitoarele care erau la tot pasul, felinare, elemente decorative de fier forjat din interiorul cetatii Brasovului, porti vechi cu toate accesoriile (in cazul in care au fost inlocuite), tablite cu denumiri vechi de starzi (acelea care erau in trei limbi), indicatoare turistice (tot in trei limbi), semne de circulatie, inscriptii vechi de firme (de inceput de sec XX) sau folosite inainte de 1989 (ex. “Alimentara”, “Loto-Prono”, PECO, “Textile-Incaltaminte”, “Legume-Fructe”, Cizmarie, Ceaprazarie, Debit de Tutun, Aprozar, CentroCoop, Getax …) masini vechi de pompieri, politie, salvare, camioane, tractoare, un sacun din vechiul teleferic din Poiana etc.

  9. Gruia says:

    @ Molnar Csaba
    Nimic ce contine metale recuperabile nu se poate pastra in Rrromania. Asta este realitatea.
    Statuia lui Stalin a fost ridicata din Bartolomeu in anul 1993, de oamenii fundatiei lui Adrian Nastase, sub pretextul ca din bronzul ei se va turna Titulescu ala amarat din Parcul Central. Ajungea de zece ori pentru asa ceva, dar se pare ca a luat calea strainatatii, unde colectionarii dau bani mai buni decat Remat-ul. Cele patru sectiuni demontate au fost incarcate pe un trailer si au iesit din Brasov sub escorta serviciilor speciale (!), dar incidentele nu au lipsit – trailer-ul facand pana la un moment dat. Asadar, intrebati-l pe Bombonel de soarta lui Tatucu.
    Trenuletul de Sacele era considerat in ultimii sai ani “anacronic” si deranja mai ales faptul ca fusese candva o societate privata, ba chiar pana in 1933 a fost o societate maghiara cu sediul la Budapesta. Noile autoritati comuniste trebuiau sa scape de asa o mostenire si sa stearga orice amintire, deci nu s-a pastrat nici un surub. Mai exista insa frumoasa cladire a garii din Noua; evident nu mai functioneaza ca gara de mai bine de o jumatate de secol.
    Pana la lichidarea Uzinei Tractorul, mai exista inca un exemplar din primul tip de tractor (IAR-22), nu stiu daca era chiar original sau un “remake” din anii 70. Acum cine stie unde o fi ajuns. La Roman SA mai aveau un SR-101. De la alte fabrici romanesti nu s-a pastrat nici macar un singur vehicul din zecile de mii fabricate. In nici o tara fosta comunista nu s-a intamplat ca la noi, nici macar in URSS. Toti au muzee ale tehnicii pline de exponate de acest gen.

  10. surdu nicolae says:

    nu confunda TARA (SI TU FACI PARTE DIN EA ) cu profitori si politicieni care sunt la putere (doar noi iam ales )

  11. Stefan Octavian Iosif says:

    Fotografia este facuta in fata la Hohenheim(azi Ruia),iar marca autobuzului era Citroen 150C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.