Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  piata strungul

piata strungul

Intersectia strazilor Lenin (15 Noiembrie) si Karl Marx (Iuliu Maniu), 1987.

album Dan Pavalache

  2011  /  foto  /  Last Updated June 10, 2011 by ovidiu  /  Tags: , ,

21 Comments

  1. Comanescu says:

    Cand se va finaliza oare procesul cu despagubirile pentru mostenitorii proprietarilor cu casele demolate? Oare li se va restitui valoarea intreaga a unui astfel de imobil grandios precum cel din poza? Atatea orori s-au intamplat in regimul comunist, au daramat case intregi sa construiasca blocuri de beton, in care au adus populatia din cele mai necajite zone ale tarii, de asta se afla orasul nostru in situatia in care se afla…trist, dar adevarat!!

  2. Da ,dar care e diferenta intre comunistii care au distrus 10 oameni ca sa traiasca 100 si capitalistii care au distrus o 100 de oameni ca sa traiasca bine 10 ?? Cred ca sunt la fel de vinovati si uni si alti.

  3. Gruia says:

    Pe o planeta cu resurse in scadere si populatie in crestere exponentiala, nu se poate asigura prosperitatea unora decat prin saracirea altor 10, 100 sau 1000… Matematica nu tine cont de sentimente. Suma totala este fixa; doar din repartizarea ei se pot naste “afaceri”. Cea mai profitabila afacere a fost la noi inflatia, prin care cativa protejati au luat aproape toata agoniseala celor neprotejati, la modul legal. Ce n-a luat inflatia, vor lua executarile silite ale creditelor bancare si datoriilor fiscale. Comunistii facusera exact acelasi lucru cu stabilizarea monetara + nationalizarea. Exact tot in doua etape. Nu e vorba deci de comunism sau capitalism, ci de un principiu care s-a respectat si se respecta cu sfintenie in Romania: nici o data nu plateste oalele sparte cel vinovat, niciodata nu este recompensat cel performant si corect.
    In privinta proprietatilor din centrul civic, cativa smecheri au identificat urmasii celor deposedati si, dupa ce oamenii s-au saturat sa-si ceara degeaba dreptatea ani de zile prin tribunale, le-au cumparat drepturile litigioase pe sume evident mai mici decat despagubirile sperate. Apoi – minune – noii titulari de procese au castigat rapid cauzele impotriva statului, punand mana treptat pe toate terenurile… Asta ca varianta la retrocedarea cu acte masluite. Deci proprietatile au redevenit private, dar ale altora. Nu va faceti iluzii ca pe ele vor apare lucruri de necesitate publica.

  4. Molnar Csaba says:

    Domnule Surdu, cum adica sunt de vina si uni si alti. Care 10 capitalisti au distrus 100 de vieti?

    Comunistii au luat ca haiducii pentru ca sa dea unora care aveau casa lor acolo unde au acum pamanturi, stiti foarte bine. E drept erau multi in familie dar asta nu inseamna ca trebuie sa dai afara pe altii din chiar casa lor. Tineti minte ca pe vremea lui Ceausescu se contabiliza SPATIUL EXCEDENTAR , exista riscul sa te trezesti cu chirias fara sa vrei? In casa din poza foarte probabil in anii 50 s-au mutat niste purtatori de haine lungi de piele. Cititi putin ce am scris despre familia Beer, mai demult. Dvs daca erati intr-o astfel de casa mostenita de la bunici tot asa ati fi gandit? Ce ati fi replicat la o posibila acuza din partea vreunui proletar ca bunicul dvs a fost exploatator ca a castigat din sudoarea altora.
    Oamenilor trebuie sa li se dea intotdeauna drepturile. Nu exista limita de timp pentru asta . Si pt casa aia din Schei recent demolata poate aparea un mostenitor. Si atunci ce va face primaria?

  5. Stiti unde se afla strada botezata de brasoveni prin anii 40 Sirul hotilor? Si de ce ? Intrebati bunicii daca sunt din Brasov. Nu am nimic nici cu uni nici cu alti ,dar toti sunt la fel…rechinii indiferent de rigim,averile nu se fac peste noapte. Cautati in Brasov si o sa-i gasiti pe cei 10, sunt langa dumneavoastra,nu-i vedeti ? Credeti ca cei care au facut averi inainte de 45 le-au facut muncind cu lopata si tarnacopu ?

  6. Gruia says:

    Citat:”Credeti ca cei care au facut averi inainte de 45 le-au facut muncind cu lopata si tarnacopu ?”
    Da, domnule Surdu, pare incredibil, dar inainte de 1945 s-a putut trai foarte bine in Romania si din munca cinstita. Aproape orice muncitor calificat din industria brasoveana de atunci si-a permis sa-si construiasca casa la curte, dupa puterile sale. Avea fiecare cativa copii, sotia nu muncea de regula, dar putea pune bani de-o casa cu 2-3 camere si gradina. Multe din aceste case inca mai exista. Angajatii cu studii superioare aveau salarii pe masura, asa cum exista si acum in tari civilizate; din aceste salarii cinstite traiau indestulat, surplusul fiind investit in principal tot in constructii, multe de foarte buna calitate, asa cum nici macar nici nu se poate visa astazi. Existau hoti cu gulere albe si atunci, in special cei plantati in oras “de la centru”, ca sa jupoaie in folosul Inaltei Curti de pe Dambovita. Dar acestia erau exceptiile, nu regula – dovada ca “Sirul Hotilor” avea in totalitate doar 12 case de locuit (plus 2 institutii, 1 biserica si 1 casa parohiala), in timp ce intr-un singur deceniu se construisera in oras peste 350 de alte case noi… Nu confundati Brasovul cu toata Romania in general, domnule Surdu. Si nu va resemnati inutil, caci se poate si altfel decat se intampla lucrurile acum.

  7. Cred ca confundati averea cu bunastarea si problemele personale cu cele de interes general Aveti alte mijloace sa vi le rezolvati.Acest program nu este un program de socializare. Orasul Brasov nu are nici o vina ca dumneavoastra aveti probleme.PUNCT.

  8. Andos says:

    Domunule Surdu se pare ca in opinia dvs. o avere se poate face numai cu lopata si tarnacopul. Iar daca indraznesti sa iti folosesti mintea sau alte aptitudini pentru a face avere atunci esti chiabur.
    Cei 10 de care vorbiti sunt efectul votului dvs si al altora ca dvs. Din pacate majoritatea romanilor cred ca detin adevarul absolut si nimeni nu are dreptul sa-i contrazica.

  9. Ce parere aveti de mintea domnilor: Malaxa 1930-George Stefanescu 1971-Vantu 2011 ??Cred ca cunoasteti raspunsul?—:Nu ma intrebati cum am facut primul milion ci urmatoarele milioane: vi se pare cunoscut ?-Care aptidudin-mita-coruptia-santaj-politica-minciuna-dezimformarea economica si politica-crima financeara- anonimatul-tradarea-demagogia-etc .

  10. Gruia says:

    Nu vad legatura cu Brasovul. In Brasov existau zeci de mii de case in 1945, toate spatioase si “pe pamant”, nu blocuri ca niste cotete, case care nu au fost construite nici de vreun Malaxa, nici de diversi infractori notorii. Infractori au existat si vor continua sa existe cat va exista si lumea. Important este ca ei sa fie exceptia in societate, nu regula.
    Casele oamenilor normali din Brasov, pe care si le construisera muncind cinstit, au fost imensa majoritate, domnule Surdu. Cu acestea s-a razboit comunismul; i-a scos in strada pe proprietari, a adus Plevusca si Buruienile sa le umple in loc, le-a lasat prada degradarii constructive, in cele din urma le-a demolat pe cat a putut, doar-doar sa dispara termenul de comparatie incomod, pe care il reprezenta productia imobiliara asa-zis “capitalista”, fata de cea comunista. Exemplul cel mai cunoscut au fost cele cca. 120 de case distruse din zona fosta “Strungul” (“Hidromecanica”, fabrica a carei demolare se finalizeaza chiar in aceste momente), dar au mai fost alte sute de case demolate in zonele Temelia, Noua, Calea Bucuresti, Zizinului, Scriitorilor, 13 Decembrie, Mihai Viteazul etc.

  11. andos2010 says:

    Nu vad nici o legatura intre Malaxa, Vantu si cei care au avut nesansa sa li se demoleze casele.
    Nu cred ca acei oameni si-au construit casele facand averi precum Malaxa, Vantu etc. Mie nu imi
    place modul in care unii oameni incearca sa justifice niste abuzuri invocand faptul ca cei care dau la tarnacop si lopata nu au unde sa locuiasca. Daca ne-am intoarce in timp si autoritatile v-ar obliga sa luati “in spatiu” o familie sau v-ar demola casa atunci nu ati mai lauda regimul trecut.

  12. DUMNEAVOASTRA.,DOMNULE ANONIM SUNTETI LEGATURA

  13. andos2010 says:

    Din pacate (pentru mine) nu am nici o legatura cu personele respective.

  14. Va multumesc,am invatat ceva de la dumneavoastra. Musai sa folositi:Dictionarul explicativ al limbi Romane,altfel nu ne intelegem.Cautati cuvintele -metafora- (vezi,averea nu se face cu tarnacopul si lopata )-anonim,sablon,mituri,ilicit,licit, bunastare.Citez;Suntem cum am fost si teama mi-e ca nu cumva asa sa si ramanem:Cu respect S.N –3 OAMENI,2 PARERI=DEMOCRATIE.Cu sau fara vrerea noastra

  15. Molnar Csaba says:

    Domnule Surdu Sirul Hotilor este si drumul dinspre Tohanul Nou si Bran. Are o semnificatie. Dar va rog mai puneti cate un i si dupa uni si dupa alti inainte sa trimiteti pe altii la DEX.

  16. Superba remarca, Sper ca va-ti satisfacut orgoliu si mandria. Va mai dau un prilej de bucurie si de ras ,am un picior mai scurt.

  17. Nominepater says:

    Exista o vorba pe internet: Nu mai hraniti trolii*! Gata!

    ———————
    * Trolii se hranesc cu atentie.

  18. brasoveangetbeget says:

    Eu sunt chiar o victima a comunistilor, casa ne-a fost demolata, am fost aruncati in chirie din proprietari, am vazut zeci de oameni de pe strada Karl Marx sinucizandu-se de necazul de a fi ramas fara munca de-o viata, ca acum sa aud ca e bine sa ne fi sacrificat pentru niste indivizi care nici nu stiu ca inaintea blocurilor in care traiesc au fost case? Evident ca nu-s nici ei vinovati, dar sincer…Brasovul a fost mai frumos fara blocuri, fara moldoveni, plin de sasi, bunicul imi povestea ca s-a mirat cand a auzit pe cineva vorbind prima oara romaneste. Brasovul era un fel de Occident pentru romani/valahi/ sau cum se numeau vorbitorii de limba romana… Si oricat ne-am lauda cu Brasovul, tot cu centrul vechi ne laudam, construit tot de sasi si de unguri…

  19. Aveti dreptate

  20. Molnar Csaba says:

    @Nominepater
    Si eu fac greseli, dar cand cineva da lectii si scrie incorect repetat deci nu se poate invoca tastarea gresita e o problema. Si la mesajul 16 scrie “va-ti” in loc de v-ati.

  21. Sorin says:

    Mutilarea Brasovului continua acum mai abitir decat in epoca comunista. Sau poate tot la fel. Dealurile sunt pline de blocuri, orasul se extinde pe podisul din jur, probabil ca orasul Codlea va deveni cartier al Brasovului in 10 ani, moment in care vor incepe si acolo demolarile…

Leave a Reply

Your email address will not be published.