Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  “Amintiri despre Brasov – Casa cu vultur”

“Amintiri despre Brasov – Casa cu vultur”

Reproducem mai jos un articol de pe subtampa.eu, scris de Andrei Nicusan, despre casa aflata la intersectia strazii Lunga cu Bisericii Romane. Este una din acele povesti, pe care le asteptam de la locuitori, despre felul in care cladirile si spatiul public ale Brasovului au devenit suportul amintirilor lor.

“Pentru amintirea de azi coboram catre Brasovechi pe strada Lunga pana la intersectia cu fosta strada a Operetei. Pe aici trece unul din drumurile posibile catre sau dinspre casa. Celalalt, mai frecventat de catre mine, este prin Sirul Livezii. Demult, pe vremea cand nu apucasem sa trec de multe ori pe acolo pentru simplul motiv ca existam de prea putini ani pe Pamant (vreo trei-patru), cineva din familie s-a gandit sa imi indice, cu grija cu care arati unui copil ceva ce i-ar putea starni interesul la acea varsta, un vultur sculptat la coltul casei dintre cele doua strazi. Si de atunci am ramas fixat. De fiecare data cand sunt in preajma privesc spre vultur. El sta nemiscat, sub turnulet. Tencuiala s-a mai scurs, strada Operetei a devenit a Bisericii Romane, dar vulturul asteapta de decenii cu aripile deschise un zbor ce nu a inceput inca, cu capul intors de la lunga strada, ignorand firele electrice care stau sa-i lege picioarele.

Cine stie ce mecanisme ale memoriei au facut sa imi ramana intiparita acea particula de timp de acum aproape 20 de ani. Poate ca a fost evenimentul care a declansat interesul meu pentru detalii evidente sau ascunse ale cladirilor pe langa care trec. Cert e ca vulturul casei de pe colt va ramane primul amanunt de arhitectura pe care l-am constientizat vreodata.

PS: Astazi am observat numeroasele simboluri ale strugurelui de la baza ferestrelor.”

Text si foto: Andrei Nicusan

Pe acelasi blog, subtampa.eu, gasiti o suita de articole inedite despre locuri si intamplari din Brasov.

  2010  /  foto  /  Last Updated July 13, 2010 by ovidiu  / 

Leave a Reply

Your email address will not be published.