Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  rafinaria

rafinaria

foto: Radu Coltea, 2009

  2011  /  foto, Timeline  /  Last Updated November 29, 2012 by ovidiu  /  Tags: ,

3 Comments

 1. St.O.Iosif says:

  Pentru cei interesati despre cum a fost economia romaneasca(cu bune si cu rele)si ce NU a mai ramas din ea,inclusiv la Brasov: http://scmdfiliala1sector1.blogspot.com/2010/07/dragi-camarazi-s-tot-vorbit-despre.html

 2. Gruia says:

  @ St.O.Iosif
  Lista cuprinde si unitatile care s-au privatizat, dar inca mai functioneaza. Totusi arata pe deplin dimensiunea jafului, in cea mai mare parte desavasit in ultimii 10 ani.
  In privinta Brasovului, singura unitate productiva care a supravietuit activa pe acelasi amplasament si cu acelasi profil, din cele cateva zeci existente in 1989, este fabrica de bere, privatizata si preluata apoi de Ursus. Mai functioneaza pe amplasamente scoase in afara orasului minuscule sectii supravietuitoare ale fostei rafinarii si ale fostei fabrici de unelte si scule. Mai exista pe amplasament, dar inactive, halele fostei uzine de autocamioane – ziduri pustiite de orice piesa metalica ce se putea lua de pe ele. Din uzina de tractoare si din fabrica de cabluri si radiatoare au ramas cateva cladiri, dar fara destinatia respectiva. Uzina de rulmenti nu este inca demolata, dar nu pentru mult timp. La fel probabil, Hidromecanica-II. In rest, TABULA RASA. Nici firul de iarba nu a mai ramas.
  Nu asta este insa cel mai trist aspect. Societatea evolueaza, deci pierderi au fost si vor fi totdeauna. Cel mai trist aspect este ca nu s-a pus absolut nimic viabil in loc. Sa nu mai vorbesc ca unele fabrici desfiintate erau profitabile si aveau chiar viitor, dar s-a preferat castigul de moment din vanzarea terenului pe piata imobiliara si a fierului vechi. Au disparut peste 150.000 de locuri de munca in Brasov, s-au creat in schimb cateva mii, in servicii legate de comanda publica, in sectorul bancar si comert. Telenovelele sunt realitate acum. Facem parte din America de Sud, in cel mai bun caz. Lucrurile nu sunt insa rezultatul unei intamplari, a vreunei conspiratii, a unui ghinion sau a unei crize. Sunt rezultatul logic al tipului de putere care conduce tara.

 3. St.O.Iosif says:

  Adevarata realitate in aceste vremuri cind economia romaneasca nu mai exista, este transformarea oamenilor in “navigatori ai rafturilor” spre multitudinea supermarketurilor ce apar ca ciupercile dupa ploaie;asta s-a dorit ,aici s-a ajuns:suntem un popor de consumatori!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.