Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  promenada de jos

promenada de jos

Carte postala cu Aleea Rudolf in centru, pe locul aproximativ al bulevardului Eroilor de azi. In stanga se afla statia de tramvai, iar in prim plan, terenul viran neamenajat care corespunde in parcului central.  Imaginea este probabil din jurul anului 1895, inainte de aparitia cladirii Asociatiei Meseriasilor (Muzeul de arta) si a vilei Schuller.

album Edina Rozinecz

  2012  /  ilustrate, Timeline  /  Last Updated November 26, 2012 by ovidiu  /  Tags: , ,

5 Comments

 1. Nominepater says:

  Mda, pacat ca nu se distinge mai nimic din poza, de fapt.

 2. ovidiu says:

  Din pacate asta e calitatea la care am primit-o. Chiar si asa, ne putem face o imagine despre cum arata zona in 1895, la numai cativa ani dupa constructia Scolii Reale, a Bisericii Reformate si a statiei si liniei de tramvai. Mai precizez si ca este cea mai veche carte postala pe care am primit-o pana in prezent.

 3. Nominepater says:

  Deci a circulat in 1895? Ca multe carti postale au folosit poze mai vechi, de multi ani.

 4. Sebastian says:

  Se pare ca exista si o varianta mult mai clara a acestei poze. Am vazut-o pe RTT intr-o emisiune (Memoria pietrei – despre liceul Mesota). Poate puteti obtine acea copie a pozei.

 5. ovidiu says:

  Nu avem spatele cartii ca sa pot spune cu certitudine anul editiei si cel al circulatiei. Dupa cladirile care apar, fotografia este din perioada 1892 – inceputul lui 1896.
  Multe carti postale s-au facut in editii care nu s-au vandul in anul aparitiei doar, asa ca le gasim circulate la distanta de cativa ani. Insa, tind sa cred ca in momentul producerii ilustrata folosea o fotografie de actualitate pentru ca: 1. fotografia nu era un act atat de rar si costisitor in epoca si 2. cartea postala ilustrata s-a impus ca un mijloc de transmitere a informatiei, iar editorul (si cumparatorul) si-ar fi dorit ca imaginea tiparita sa reflecte realitatea.
  Admit insa ca este o ipoteza, cartile postale fotografice fiind rare si in Occident pana in 1897.

Leave a Reply

Your email address will not be published.