Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  la piata

la piata

Cu acesta imagine va cerem o mana de ajutor pentru localizare (presupunem ca e vorba de Piata Strungul, dar, in lipsa altor imagini de comparatie, n-am stabilit inca un reper de orientare).

album Florin Teodorescu, anii ’70-’80

  2012  /  foto, Timeline  /  Last Updated November 26, 2012 by ovidiu  /  Tags:

21 Comments

  1. Ovidiu says:

    In mod cert in poza apare ceea ce a fost la vremea ei cea mai mare piata agroalimentara din Brasov, cea de la “Strungul”. Poza e facuta undeva intre intrarea in piata dinspre “Hidromecanica” si intrarea dinspre Strada 9 Mai. Chiar la intrarea in piata dinspre “Hidromecanica”, pe partea dreapta, era un chiosc de inghetata, apoi, la cativa metri, tot pe dreapta, cladirea cu magazinul de carne care se vede in aceasta fotografie.

  2. amadeus79 says:

    piata strungul = piata mihail kogalniceanu ?

  3. strashnik says:

    Sunt nascut in ’77 si imi amintesc foarte bine piata. Nu stiam ca s-a numit “Strungul”. Ii spuneam Kogalniceanu.

  4. Nominepater says:

    In spate se vede cladirea inalta cu 4 nivele de pe strada Harmanului, demolata in 1987. Iar ceva mai incoace, casele care par a fi de pe strada Gheorghe Lazar (intre Kogalniceanu si Bihorului).

  5. Sebastian says:

    In planul din spate se vede clar cladirea inalta care era peste drum de Hidromecanica. Aceiasi cladire se poate vedea si aici (a se remarca forma zidului din partea dreapta care are o deschidere pana la acoperis – vizibila si in poza de fata).

  6. Kappa says:

    Piata Kogalniceanu cum era cunoscuta in anii 80. Imi amintesc de magazinele de carne care erau deschise doar dimineata cu clasicele cozi. Dupa pranz se inchideau pentru ca ramaneau fara marfa. Imi amintesc de butoaiele din stejar de varza si muraturi din prim plan, apoi in dreapta incepeau tarabele cu legume. Superba fotografie.

  7. Kappa says:

    Rectific, in stanga incepeau tarabele. Erau 2 sau 3 siruri.

  8. catoni67 says:

    Este piata Kogalniceanu cu siguranta.In cladirile din fundal se vindea carne, produse lactate si mezeluri. La mezeluri era o vanzatoare pe nume Letitia. Ai mei o cunosteau si de la ea luam mezeluri (celebrul parizer cu soia). Imaginea surprinde intrarea dinspre Strungu’ (hidromecanica de mai tarziu)

  9. stefan octavian iosif says:

    Azi ,pe locul unde se aflau acele butoaie cu varza,se afla trecerea de pietoni din fata Primariei noi(bloc turn);merita amintit ca unde azi este b.dul Kogalniceanu(vis-a-vis de actualul “Grand restaurant”se afla terenul de fotbal si atletism al colegiului Dr.I.Mesota ce se intindea pina in spatele respectivei piete “Strungu”;tot la acea vreme,la intrarea dinspre liceu(cam pe unde este azi cladirea de asigurari),militia expunea autoturismele implicate in accidente rutiere grave,ca un semnal de alarma pt.soferii vitezomani;tot acolo erau expuse tabelele cu preturile de vinzare pt.ziua respectiva,asa numitele mercuriale

  10. George S says:

    Si parca intr-un capat al pietii se aflau tarabele cu pusti de tras la tinta si alte lucruri tipice mai mult parca pentru un alci decat pentru o piata dintr-un municipiu resedinta de judet.
    Daca ma insel va rog sa ma corectati (eram destul de mic cand am vazut astea in piata Kogalniceanu).

  11. Molnar Csaba says:

    Aici era mai inainte autogara (prin 58-65)

    De cand caut o imagine. Imi amintesc cum era bordura asezata in zig zag pentru a selecta autobuzele catre Sacele, Babarunca, Zarnesti Zizin etc

    NU are cineva asa ceva?

  12. Gruia says:

    @ Molnar Csaba: ba da.
    Sunteti invitatul meu…
    Si asa este: bordura era in zigzag, caci autobuzele trageau cu spatele la peron la un unghi de 45 de grade. Au existat locuri pentru 10 autobuze deodata, dar tot mai trageau unele in lungul strazii, de partea opusa, sau spre fostul terasament CFR. “Peronul” era de fapt chiar trotuarul larg al Str. Kogalniceanu, intre numerele 1-5, dotat cu cativa stalpi table indicatoare…
    Am si o intrebare cu aceasta ocazie: sediul (casa de bilete a autogarii) era cumva dupa colt, in parterul blocului Folosea de pe Karl Marx (nr. 63, demolat in 1987)?
    S-a pastrat zigzagul bordurii si rampele de pavaj si dupa ce autogara a fost mutata in 1967 langa Stadionul Tineretului si vechiul loc a devenit parcare publica.
    Piata agroalimentara Kogalniceanu a fost amenajata abia in 1973, cand au inceput lucrarile de constructie la Magazinul Universal si vechea piata a trebuit sa fie inchisa. Totul a fost de la inceput gandit provizoriu, caci amplasamentul era deja vizat din 1968 pentru noul centru civic.

  13. Molnar Csaba says:

    Multumesc

  14. steff says:

    Nu, nu Casa de bilete a autogarii ,nu era in blocul lui Folosea,acolo era doar o Cofetarie si un sediu al “Vanatorul si pescarul sportiv” acolo am locuit eu: se aduceau cateodata trofee, chiar porc mistret intreg,eviscerat, coarne de cerb,cocosi de munte etc, care le descarcau in curtea casei (Karl Marx, 63). Retin ca biletele se luau direct din autobuz iar acolo la “zig-zag-uri “era un chiosc de tutun de unde luam tigarile “Carpati” cu filtru sau fara filtru, LA BUCATA !!! si te intreba, “vreti si chibrit” ?
    Bun obicei,ar trebui sa revina fumatul la bucata !
    cine are o poza cu zona ???

  15. Gruia says:

    @ steff
    Daca rasfoiesti blogul in urma (previous entries) vei gasi in paginile anterioare un mare numar de poze din zona Hidromecanica, inclusiv cu blocul din Karl Marx 63. O poza apartinand lui Carmen Chiperea infatiseaza chiar latura cu pricina a strazii Kogalniceanu.

  16. steff says:

    Da, cu casa respectiva (zona terminus a str.Karl Marx)am poze destule, dar nu am cu zona aceea care ducea spre Piata Strungul,practic era zona si de parcare autobuze, ulterior o parcare obisnuita .
    Multumesc de raspuns,Gruia

  17. surdu nicolae says:

    sarbatori fericite

  18. Tuteasca says:

    Ma insel eu, sau casa inalta din planul secund al pozei a suferit un incendiu prin 72? Eram mic si imi placea cum jetul lansat de tunul pompierilor demonta tiglele de pe acoperis.

  19. Gruia says:

    @ Tuteasca
    Exact. Ultima casa de pe Str. Gh. Lazar (nr. 57) a suferit un incendiu prin anii 70. Parca ramasesera si ceva urme de fum pe fatada.

  20. lentiu says:

    Aici veneam la “degustat” de fructe cand ne scoteau la defilare. Se facea si oraselul copiilor, imi aduc aminte asta pentru ca am incercat sa bagam niste pitule in jetoniera de la masinute ( minte de copii) si handyman-ul de la masinute si-a dat seama si ne-a tras niste nuiele peste picioare…. 🙂

  21. Marius says:

    Ptr STEFF daca mai cititi as dori sa iau legatura cu fosti locatari ai blocului FOLOSEA Karl Marx 63. Daca citita va rog lasati raspuns aici pe site…

Leave a Reply

Your email address will not be published.