Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  tanara garda

tanara garda

Intersectia strazilor Tanara Garda (in prezent Nicolae Titulescu) si Calea Bucuresti, inainte de constructia blocurilor din zona. In dreapta, corpul vechi al spitalului Astra.

Foto: Vasile Aldea, 1970

  2011  /  foto, Timeline  /  Last Updated December 3, 2012 by ovidiu  /  Tags: ,

4 Comments

 1. Gruia says:

  Imi pare rau, dar nu e nicidecum inainte de constructia blocurilor din zona. Ba chiar e luata poza dintr-un bloc (cel de la nr. 39). Perspectiva obiectivului grandangular face insa sa para adancimile mai mari.
  Blocurile au fost construite pe rand, intre 1959-1962. Pana in 1960, Str. Tanara Garda avea alt traseu, se frangea si o lua mai spre nord de la intersectia cu Str. Petru Rares. Ce vedem in imagine este strada asa cum arata dupa 1970, cand blocurile erau deja de mult timp ridicate. De fapt, portiunea de strada ce se vede in imagine s-a numit pana prin 1968 “Str. Primaverii”. De la aceasta strada, inghitita de noul traseu al Str. Tanara Garda, provine si denumirea initiala avuta de cvartalul de blocuri (“Zona Primaverii”).
  In dreptul actualei Politii (ridicata in 1971 pe un teren ce adapostea stadionul si alte anexe ale Uzinei Hidromecanica), strada avea inainte vreme o cocoasa foarte pronuntata, datorata unui pinten al dealului. Aceasta a fost excavata in jurul anilor 1968-70 si apoi s-a asfaltat strada in intregime pentru prima data, sub forma actuala.
  Cladirea spitalului a fost construita la inceputul anilor 30 si avusese alta destinatie, anume “Caminul de ucenici Regele Ferdinand”. Era vorba de un camin construit de stat, nu al vreunei fabrici. Frumoasa tratare in stil neoromanesc o datoram arhitectului Nicolae Suraru. Extinderea de la sfarsitul anilor 70 i-a stirbit unitatea compozitionala.

 2. Gruia says:

  Blocurile inalte dintre Calea Bucuresti si Str. Zizinului s-au construit in 1986. Poate la ele faceati referire, ca nu erau inca construite.

 3. ovidiu says:

  Asa este, ne refeream la blocurile care astazi ar ocupa fundalul imaginii, pe Calea Bucuresti. Dar ne face placere sa aflam informatii exacte despre intreaga zona.

 4. Loenardo da Vinci says:

  Subscriu la cele postate de d. Gruia; e evident faptul ca fotografia a fost facuta…chiar de la balconul unui bloc…
  Daca nu ma insel blocul de langa BCR (‘blocul de ceferisti’) a fost construit totusi inainte de 1959…adica in 1958.

Leave a Reply

Your email address will not be published.