Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  vila Kertsch

vila Kertsch

Pe locul cladirii Modarom de azi, la 1930 se afla cladirea din imagine, vila Kertsch.

Carte postala din albumul lui Dan

  2010  /  ilustrate  /  Last Updated October 25, 2010 by ovidiu  /  Tags: ,

7 Comments

 1. E de zeci de ori mai frumoasa decat actualul Modarom… de ce au demolat-o ? Sau de vina a fost cutremurul din martie ’77 ?

 2. Miruna says:

  Vila Kertsch a fost una din cladirile grav avariate de bombardamentul american din 1944, din ziua de Pasti. As indrazni totusi sa spun ca Modarom este un exemplu reusit de arhitectura a anilor ’70 (arh. Nicolae Niculin). Construirea lui a reprezentat o solutie abila de punctare a acestei importante intersectii. Detaliile cladirii Modarom sunt foarte interesante – daca imaginea ei a devenit reprezentativa pentru oras nu este o intamplare; in plus, pentru o schimbare a “perspectivei” asupra cladirii, o puteti privi dinspre strada Republicii (vazandu-i de data aceasta “spatele”) pentru a remarca cateva detalii inedite.

 3. Gruia says:

  Vila Kertsch ar fi fost oricum demolata, chiar de catre proprietarul sau din perioada interbelica, respectiv societatea pe actiuni ce detinea si Hotelul Coroana. Exista deja proiectul pentru o noua cladire moderna ce urma sa se construiasca in locul ei. De altfel, fusese foarte afectata si de cutremurul fagarasan din 1916 si de cel vrancean din 1940. In mod paradoxal, tocmai razboiul i-a prelungit existenta, insa doar partial, caci, in urma bombardamentului, 60% din cladire s-a prabusit. In adapostul din subsolul vilei au murit sufocate 16 persoane, caci echipele de salvare nu au avut mijloace pentru a indeparta la timp molozul de deasupra lor. Partea ramasa in picioare a fost mai tarziu reparata, cu unele modificari, si a functionat ca sediu de institutii, pana in vara lui 1970, desi inca din 1961 se prevazuse inlocuirea ei cu un bloc nou.

  Modarom este (de fapt, a fost) intr-adevar o cladire cu arhitectura de cea mai buna calitate. Din pacate, hotelul alaturat nu a mai fost proiectat tot de arh. Niculin, care intre timp fugise din Romania. Arhitectura acestuia si modul defectuos, sub toate aspectele, de inserare in contextul urban, sunt regretabile si aduc si azi prejudicii imaginii si functionalitatii bulevardului.

 4. […] înc? din 1961 se prev?zuse înlocuirea ei cu un bloc nou.” (comentariu l?sat de Gruia pe orasulmemorabil.com la o fotografie din 1930 cu respectiva […]

 5. Melos Negros says:

  Stiti cum îi spuneau „Modaromului” elevii de la Liceul de Arte Plastice din anii 70? Îi spuneau „Silozul”.

 6. Melos Negros says:

  Si chiar daca „Vila Kertsch ar fi fost oricum demolata, chiar de catre proprietarul sau din perioada interbelica, respectiv societatea pe actiuni ce detinea si Hotelul Coroana” cum mentioneaza d. Hilohi, in acest caz am fi avut cu certitudinea de 100% o alta…Vila Kertsch, adica un imobil de aceeasi valoare arhitectonica, armonizata cu restul, necum silozul trântit de taranii comunisti. Punct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.