Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  temelia

temelia

Carte postala necirculata, cu singura mentiune pe verso, scrisa de mana:  “19 iulie. Am fost pe un dealusor mic si am vazut fabrica de ciment”. Aveti sugestii in privinta anului imaginii?

colectie Ovidiu Gheorghian

  2011  /  ilustrate, Timeline  /  Last Updated December 3, 2012 by ovidiu  /  Tags:

7 Comments

  1. Horia says:

    S-ar putea sa nu fie o carte postala ci o foto-carte postala, adica o fotografie developata pe hartie de carte postala. Desi nu se vede bine orizontul banuiesc ca imaginea este luata de pe dealul din spatele fostei uzine METROM.

  2. Gruia says:

    Nu chiar din spatele uzinei. Drumul ce se vede in plan apropiat este Str. Tampei. Aceasta strada era in acelasi timp si un frumos traseu de promenada, bordat cu arbori umbrosi pe ambele laturi, facand legatura intre Curmatura (Str. Dobrogeanu Gherea de azi) – Poiana Honterus (Grup. Scolar Astra, Eurofarm de azi) – Noua. Mai tarziu drumul a fost inchis datorita faptului ca trecea printre Uzina Metrom si poligonul de trageri al acesteia, obiective strict secrete ale statului aflat in lupta cu imperialismul amenintator.
    Imaginea este din anii 30-40, dupa reconstruirea moderna a Fabricii de Ciment Portland Kugler & Cie (viitoarea “Temelia”), dar cand Dealul Melcilor era inca relativ intreg.

  3. Gruia says:

    Pe poienita din care s-a luat imaginea s-a construit in anii 60 o grupare de case noi, in arc de cerc, denumita “Str. Racadaului”, devenita apoi in anii 80 parte din Str. Calcarului.

  4. adi says:

    Buna ziua, pentru ca eu nu cunosc orasul foarte bine as vrea sa rog pe cei care il stiu ca-n palma sa ma ajute daca se poate. As vrea sa stiu unde au fost localizate cateva fabrici:
    – fabrica de mobila, de tricotaje si tesaturi tip lana, cariere si balast, industrializarea carnii si laptelui, ceramica, imbuteliere vin, poligrafia, CITAMA, material rulant , prefabricate beton.
    Asa le-am gasit la Statistica dar fara adrese.

  5. Gruia says:

    @ ADI
    Au fost mai multe fabrici de mobila, toate disparute: pe Str. Dorobantilor nr. 2A (unde este acum Directia fiscala), pe Str. Toamnei nr. 2A (sectie a IPROFIL Magura Codlei), C.P.L. (devenit Lemexim) pe Str. Harmanului 66, poate si altele.
    Fabrica de tricotaje: Str. Avram Iancu nr. 44.
    Cariere si balastiere a fost o intreprindere cu mai multe puncte de lucru, de exemplu pe Paraul Barsa.
    Industrializarea Carnii (abatorul), azi Luca, Calea feldioarei 18.
    Industrializarea Laptelui (Prodlacta): Str. Ecaterina Teodoroiu nr. 3
    Imbuteliere vin (Vinalcool): Str. Al.I. Cuza nr. 8?, Str. Vlad Tepes.
    Poligrafia: Str. Zizinului nr. 110.
    CITMA – Centrala industriala de tractoare si masini agricole: in cadrul Tractorul.
    Material Rulant (IMMR, Marub, azi Regiotrans): Str. Automotoarelor 2 (fost Harmanului 51).
    Prefabricate: Str. Carpatilor nr. 93, disparuta.

  6. adi says:

    Multumesc. Si apropo de strazi…existau strazi cu sens unic in anii ’80 ? Pe care sa fi circulat mijloace de trasport in comun ?

  7. Gruia says:

    @ ADI
    Da, existau strazi cu sens unic in anii 80. Am incercat un efort de memorie si cele pe care stiu ca au circulat mijloace de transport in comun ar fi fost urmatoarele:
    – Str. Poarta Schei (a doua strada importanta din Brasov ce a avut sens unic, incepand cam de prin 1970 – prima fiind Republicii intre 1939-1956, cu doua mici portiuni ramase in uz pana in 1977, respectiv 1987);
    – Str. Constantin Brancoveanu;
    – Str. Pe Tocile, Latina, Comuna din Paris, Egalitatii, Podul Cretului;
    – artera de legatura intre Nicolae Iorga / Lunga si Sirul Livezii (incepand de prin 1973);
    – Str. Dornei (Bartolomeu);
    – bretelele pasajului Grivitei – DN 13;
    – Str. Turnului (ramura nordica), doar pentru garare dupa 1974;
    – B-dul Alexandru Vlahuta (din 1987 pana in 1990, cand s-a terminat largirea de la 4 la 6 benzi, doar tramvaiul circuland in aceasta perioada in dublu sens);
    – Str. Paraului si Vulturului (doar temporar in timpul modernizarii Str. Carpatilor 1983-1986);
    – Str. Brazilor (intre Stejarului si Garoafelor);
    – Str. Fontei, Furnalelor (portiuni din acestea).
    Nu mai stiu precis daca pe Str. Dimitrie Cantemir si Traian Grozavescu au fost sensuri unice in timpul perioadelor in care au avut circulatie de transport in comun (1978-1981 si 1983-1985), dar cred mai degraba ca nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.