Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  biserica reformata

biserica reformata

OG_0550

 

Album Ovidiu Gheorghian, circa 1900. Vedere dinspre est.

  2013  /  Blog, ilustrate, Timeline  /  Last Updated April 13, 2013 by ovidiu  /  Tags: , ,

5 Comments

  1. Gruia says:

    Cladirea din stanga, aliniata tronsonului azi disparut al Strazii Sadoveanu, este cea a sediului parohial, in armonie cu arhitectura bisericii. In prelungirea ei s-a construit mai tarziu cladirea scolii, in acelasi stil, careia i-a fost adaugata apoi o aripa noua catre curte, in stil modernist, in anul 1936. Toate aceste dotari ale comunitatii reformate maghiare din Brasov au sfarsit sub lama buldozerului, alaturi de biserica, de cladirile Manutantei si de alte cateva case de locuit, incepand cu toamna anului 1963. A fost cea mai ampla demolare efectuata voluntar asupra tesutului urban al centrului istoric dintre ziduri. Gaura ramasa nu este nici azi integrata in peisajul construit.

  2. doroma says:

    As vrea sa stiu în ce an s-a demolat cladirea parohiala.

  3. Gruia says:

    @ DOROMA
    Probabil cu putin timp inainte de biserica, deci 1963. Pentru date exacte cred ca va puteti adresa parohiei reformate, unde exista in manuscris si o monografie foarte detaliata.

  4. Leonardo da Vinci says:

    Cladirea Bisericii Reformate Maghiare din Brasov afost demolata in anul 1963. A fost nu numai ‘ cea mai ampla demolare efectuata voluntar asupra tesutului urban al centrului istoric dintre ziduri’ (ca sa il citez pe d. Gruia) ci si..singura.

    Din surse demne de incredere am inteles ca decizia a s-a ‘bazat’ pe o ambitie personala a unui personaj politic de cel mai inalt rang – care avea de platit o polita (tot personala, desigur) Bisericii Reformate Maghiare pentru niste evenimente petrecute in perioada interbelica…

    E foarte probabil ca acesta…chiar sa fie adevarul, pentru ca o alta justificare – obiectiva – a demolarii nu exista (in mod evident se putea cosntrui un hotel ‘Aro corp II’ oriunde altundeva, orasul era in plina extindere) iar in toate celelalte cazuri comunistii (fapt meritoriu pentru decidentii din acea vreme ) nu s-au atins de nimic din ceea ce insemna arhitectura veche in orasele din Transilvania (cu atat mai putin in orasele mari din Transilvania)

  5. Gruia says:

    A fost ambitia lui “Serbanica”, fostul director al hotelului / trustului, de a nu ramane alaturi acea biserica, si foarte probabil si ambitia arhitectului Iancu Radacina, autorul noii aripi. Iar enoriasii au fost pusi de oamenii Partidului sa semneze o cerere prin care tocmai ei solicitau sa se demoleze cladirile bisericii “in scopul infrumusetarii si sistematizarii orasului”… Doar vreo trei babe nu au semnat acea cerere: restul, de frica, au facut-o, iar dupa 1990, parohia nu a mai revendicat terenul gol din parculetul din fata hotelului, in mod absolut inexplicabil. Abia in anul 2003 acest teren a intrat in proprietatea hotelului, pe usa din dos a manarelilor girate de platirea unui proiect urbanistic “persoanei care trebuie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.