Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  bd-ul 15 Noiembrie (Lenin)

bd-ul 15 Noiembrie (Lenin)

Tot in zona centrului civic,  peste drum de Hidromecanica; se observa constructiile aflate in demolare.

album Dan Pavalache, 1987

  2011  /  foto  /  Last Updated June 6, 2011 by ovidiu  /  Tags: , ,

6 Comments

  1. Gruia says:

    In stanga, unde se vede spatiul verde cu panouri de afisaj si tractorul, fusese culoarul legaturii feroviare dintre Gara Strungul si Gara Mare (veche). Nu se mai putea circula pe el nici pietonal, caci riveranii isi extinsesera curtile asupra celei mai mari parti din respectivul teren in forma de arc.

  2. florin says:

    in dreapta de tot, unde e basculanta aia nu era amplasamentul fostului cinematograf Tineretului?

  3. ovidiu says:

    da, asa cred si eu din amintiri.

  4. Cred ca se numea– Pacea–iar langa cinematograf era scoala de soferi amatori

  5. Gruia says:

    Cinematograful a fost dat in functiune la sfarsitul anilor 30 sub numele de “Modern”. A fost rebotezat apoi succesiv cu “Pacea” si “Tineretului”. In fata cinematografului amplasat in retragere exista o mica piata, un “square” cu rol de acces, tampon fata de trotuar si de contacte sociale. In cladirea de langa cinematograf (vizibila in fotografie) a functionat scoala de soferi. La un moment dat, aceasta a suferit un incendiu, apoi s-a mutat pe Str. Lunga.
    Cladirea cinematografului a fost prima cladire demolata cu mare graba in necrutatoarea “campanie 1987”, campanie nascuta si din dorinta arhitectilor de a se face demolari cat mai ample, in speranta ca astfel Bucurestiul se va milostivi si va da fonduri pentru cladiri noi, evident unicate (profitabile ca proiectare), “ca doar n-o sa lase sa ramana locul viran”. Sperantele nu s-au adeverit si locul se prezinta de 24 de ani ca si cel mai celebru maidan brasovean.
    Cladirea cinematografului se intindea mult de-a lungul strazii Rosiorilor. In fotografie nu este vizibil amplasamentul sau propriu-zis, ci doar cel al scuarului, lipsind deja si imprejmuirea ce-l delimita de cladirea scolii de soferi. Cinematograful a fost prevazut a fi reconstruit in spatele blocului ce adaposteste azi camera de comert (blocul “1K”). Parterul si mezaninul acestuia ar fi avut rol de foaier si au avut chiar executate elementele de legatura, in asteptarea extinderii cu sala de spectacole, extindere ce nu s-a mai produs niciodata.

  6. Lentiu says:

    De foarte multe ori am cautat poze cu cinematograful Tineretului dar din pacate nu am gasit niciuna. Stie cineva daca exista vre-o poza cu acesta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.