Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  orasul sub bombardament

orasul sub bombardament

Continuam seria imaginilor luate de pilotii americani in misiunea de bombardare a orasului si anuntam o sectiune a expozitiei, mai vasta si documentata pe aceasta tema. In centru si jos sunt mai multe explozii in zona garii si a rafinariei. In acelasi timp, imaginea este una din cele mai vechi care redau planul orasului de la mare altitudine (se observa de exemplu, terenurile agricole din jurul orasului si care astazi se suprapun cu cartierele Astra, Craiter, Tractorul)

“Bomb bursts at the marshalling yard at Brasov, Rumania, 6 may 1944. The atack was made by Consolidated B 24 “Liberators” of the 15th Air Force.”

Foto: copie culeasa de Cristi din Arhivele Nationale ale SUA.

  2010  /  foto  /  Last Updated August 14, 2010 by ovidiu  /  Tags:

6 Comments

 1. Gruia says:

  @ Cristi
  Daca te intereseaza la modul serios subiectul cu bombardamentele, mi-ar face placere sa ne cunoastem. Sunt multe de discutat. Tel. 0755 065 736, 0368 459 169

 2. eftimie says:

  Si arhivele nationale ale SUA te lasa sa preiei o poza de la ei fara link? Fara precizarea sursei cu nr fotografiei si indice? Ce generos din partea lor.

 3. Miruna says:

  Aici nu este vorba despre o preluare, de vreme ce aceste imagini nu provin de pe un site al Arhivelor Nationale ale SUA. Ele au fost consultate la sediul arhivelor in momentul desecretizarii lor (in plus au iesit de sub incidenta legii drepturilor de autor). Provenienta imaginilor este indicata de persoana care ni le-a incredintat iar noi le-am afisat cu buna credinta ca ne-au fost oferite in cunostinta de cauza.

 4. Iren says:

  De unde stii ca Americanii au bombardat Brasovul? As pune poze pe fb, dar nu pana pot sa ma documentez.

  Multumesc pt ca ati facut site-ul acesta cu poze din trecut, superb!!!

 5. Miruna says:

  @Iren: Multumim pentru aprecierea site-ului! Descrierea imaginii (in engleza) este una din dovezile bombardamentului respectiv. In oras inca exista persoane care isi aduc aminte evenimentele – bunica mea a fost in acea perioada refugiata la Rasnov, impreuna cu o buna parte din locuitori. Victimele nu au fost numeroase, mai ales ca bombardamentul era cumva de asteptat – cel putin in zona garii. Nu este aici locul sa intram in detalii, insa daca va intereseaza subiectul, il puteti contacta pe domnul arhitect Gruia Hilohi (dansul este unul din cei cu adevarat pasionati de subiect).
  In alta ordine de idei, daca aveti poze de la Revolta din 1987, nu ati dori sa le impartasiti cu noi, toti cei preocupati de trecutul acestui oras? Va multumim!

 6. Iren says:

  Multumesc. Eu incerc sa descoper trecutul tatalui meu, a fost politai si a trebuit sa renunte la munca aceea pt ca au descoperit o matusa in USA comunistii, de care el nici nu stia. Asta a fost in 1962 aprox. Dar din pacate autoritatile din Harghita nu vor sa contribuie. Vreu sa aflu adevaraul. Dar nici de matusa, care ar trebuit sa fie decedata, nu dau.

  Eu nu am personal poze cu revolutia, dar am gasit pe web. Am gas un articol si o poza cu un articol de la ziarul Frances. Eu scriu un articol cu intamplarea, dar mai mult este sentimental, iar tatal meu este amintit. Despre revolutie scriu doar in mare. Am fost din greseala presenta, dar interesant ca am fost cand au aruncat poza presedintelui pe fereastra.

  Si eu va multumesc!
  http://www.15noiembrie1987.ro/presa/2004_133.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.