Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  la strand

la strand

OG_3037m

Strand in orasul Stalin, anii ’50, colectie Ovidiu Gheorghian.

  2014  /  Blog, ilustrate  /  Last Updated September 7, 2014 by ovidiu  /  Tags: ,

11 Comments

  1. seby says:

    Este strandul de la capatul strazii Lunga (la CIBO).
    Casele din fundal ce se vad ar fi cele de pe Str Ioan Bogdan nr 19-21-23.

  2. Gruia says:

    Este vorba de strandul din Bartolomeu, care a purtat mai multe nume, din ce imi aduc aminte si “Tineretului”, “CIBO”. Spre deosebire de cel de la baia de langa Saguna, avea reputatia unei ape ceva mai putin reci. Toate strandurile brasovene erau insa, intr-un fel, niste frigidere numai bune pentru reumatisme, la cat apuca sa le incalzeasca soarele.

  3. eugen says:

    Pardoseala de scanduri a existat pana la inchiderea strandului, iar in partea din stanga sub acel acoperis (nu se vede in poza) erau amenajate garderobele.

  4. Gruia says:

    In anii ’60 s-a numit si “Strandul Olympia” si “Strandul Bartolomeu”. In anii ’70-80 astat foarte mult timp inchis.

  5. Molnar Csaba says:

    Dar aceasta imagine cum de nu a aparut mai devreme. Multi brasoveni stiu acest loc. Intr-adevar in stanga erau garderobele, in spatele celui care fotografiaza erau WC-uri si dusuriiar in spate in stanga functiona clubul de ciclism CIBO. Strandul avea trei bazine, cel mare din prim plan cel mijlociu in plan secund si unl mic in dreapta. Tot terenul din spate servea ca spatiu de plaja si joaca. Mai era o curiozitate , in stanga spatele bazinului mare era un nuc mare care servea si ca punct de sarit cap in zona cea mai adanca a acestuia. In anii 70 apa se schimba rar iar umplerea dura zile intregi, astfel ca pe canicula tot cartierul fugea la Noa sau Codlea.
    Intrarea era din Lunga (ca si acum pt targul care functioneaza aici) biletele costau 1 leu pt copii si 3 pt adulti. programul era vara intre 9-18. Inca ceva , deoarece nu era dotat cu ceas cine nu il avea pe al lui trebuia sa dea o fuga in coltul estic de unde fiind taluzul inalt se vedea turnul Bisericii Bartolomeu. Bazinul mare exista si la ora aceasta nostalgicii il pot vedea. Pt ceilalti este o mizerie mare.

  6. Molnar Csaba says:

    Ma intreb de cand e poza . pt ca in spate lipsesc multe , exista intr-adevar taluzul catre gard. Oare este puternic retusata sau reconstiuire? Si de ce nu se vede bazinul mijlociu care era zid i zid cu cel mare. Nu cred ca a fost construi ulterior.

  7. ovidiu says:

    Imaginea este de pe o carte postala autentica din intervalul 1950-1960, pe spate fiind scris din tipar “Republica Populara Romana – Orasul Stalin – Strand”. Exemplarul este necirculat.

  8. Gruia says:

    Povestea acestui strand o puteti afla in detaliu de aici:

    http://www.honterus-archiv.ro/fileadmin/user_upload/pdfs/06-07-05.Strandbadbau_web.pdf.

    Initial avusese si sistem de incalzire a apei…

  9. Molnar Csaba says:

    Multumesc Ovidiu. Multumesc Gruia

  10. Molnar Csaba says:

    Multumesc Ovidiu. Multumesc Gruia
    Acum mi-e clar Bazinul mijlociu era mai scurt. Imaginea era mai veche dar prelucrata in anii 50

  11. Lentiu says:

    He he, mai era si fantana in care te bagai ca apa din restul bazinelor sa ti-se para calda :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.