Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  O istorie traita a pietei Tractorul (’84-’86)

O istorie traita a pietei Tractorul (’84-’86)

Targul de toamna, noiembrie 1985

Piata este unul din locurile care concentreaza multe lume; in anii 80, din cauza lipsei de alimente din magazine si a alternativei pe care o oferea, piata era mai mult decat acum, un barometru al orasului. Fara indoiala, fotograful scenelor pe care vi le prezentam locuia intr-un punct privilegiat; entusiasmului sau ii datoram sirul inedit de imagini pe care vi le prezentam aici. Cadrele cu reabilitarea pietei Tractorul ne fac cunoscut, pe langa interesul autorului in transformarile spatiilor publice, si pe cel al trecatorilor. Iar asta nu este o formulare pretentioasa pentru a descrie curiozitatea numerosilor oameni contempland etapele santierului; in fond, fotografiile vorbesc singure despre utilizarea intensiva a pietei

“Reconstructia pietei Tractorul” – august/septembrie 1984

Piata Tractorul nu are vreun atribut arhitectural important. Daca ne referim la imaginea ei de astazi, piata seamana cu ea insasi si cu toate celelalte din Brasov; doar geografia lor le deosebeste unele de altele. Fotografiile – desi nu foarte vechi – ne dezvaluie insa o lume total schimbata. De la vestimentatia oamenilor la gesturile, posturile si obiectele care-i inconjoara (ciudate artefacte) – toate aceste detalii alcatuiesc momentul inconfundabil din care ne parvin. Si dincolo de valoarea documentara, familiaritatea locurilor (strada mea, a bunicilor mei, locul in care stateam si eu la coada etc.), nicicand identice unele cu altele, ne face sa tresarim la vederea imaginilor si sa ne implicam in ele, fiecare, cu istoria lui personala. Din aceste amintiri, pe suportul acelorasi locuri se contureaza si se suprapun fragmente de istorie traita a orasului.

Targurile de toamna (’85-’86)

3 noi 85

Va invitam sa va acordati ragazul de a privi cu atentie detaliile fiecarei fotografii marite (rafturile, afisele, halatele si palariile, cantarele, plasele, canistrele de lapte etc)

10 oct 86

Toate fotografiile: Constantin (Titi) Avram

  2010  /  foto  /  Last Updated July 22, 2010 by ovidiu  /  Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.