Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  cartierul tractorul

cartierul tractorul

Draghia055m

Fabrica IAR si primele blocuri de locuinte aferente. Album Rodica Danescu Draghia, inceputul anilor ’40.

  2015  /  Blog, foto, Timeline  /  Last Updated August 11, 2015 by ovidiu  /  Tags: ,

6 Comments

 1. eugen says:

  Cateva observatii / intrebari:

  – acela o fi trunul din zilele noastre? fiindca parca se afla prea aproape de acele blocuri de locuinte, care ma gandesc ca exista si astazi. Banuiesc ca sunt acele blocuri in fata carora se afla statia de autobuz, cu magazine la parter.
  – sigur ca poza dateaza de la inceputul anilor 40? Nu stiu daca existau blocuri in acea vreme in Tractorul si parca si acea fetita cu accesoriile ei imi inspira faptul ca fotografia e de prin anii 50 sau inceputul anilor 60.
  – poza trebuie sa fi fost facuta cam din zona situata intre Faget si gara

 2. Gruia says:

  Ceea ce numim blocuri in aceasta poza sunt de fapt caminele ucenicilor din grupul scolar. Imaginea este din perioada “IAR”, probabil de pana prin 1941, judecand dupa faptul ca inca nu aparuse corpul de legatura in stil modern dintre caminele de la frontul stradal. Caminul din stanga a fost apoi distrus in 1944 in bombardament si, dupa refacere, arhitectura ansamblului a fost mult schimbata. Aleea este de fapt “scurtatura” folosita de angajatii fabricii, un fost drum de camp. Ne situam in timp cu mult inaintea amenajarii parcului, iar calea ferata nu era pe traseul actual, ci mai la sud.

 3. Leonrdo da Vinci says:

  Bunicul dumneavoastra – stimata Doamna Draghia – se numea cumva Danila Draghia ?

 4. Leonrdo da Vinci says:

  …o buna parte dintre ucenicii acelui Grup Scolar (considerati a fi cei mai ‘valorosi’ ca performanta profesionala din ‘spectrul industrial’ existent – si, desigur, cu conditia detinerii unei foarte sanatoasa ‘origini’) au fost inscrisi, dupa 1947, la cea ce s-a numit ‘Facultate Muncitoreasca’ (cumuland, intr-o maniera inedita, studiile liceale cu cele ‘universitare’)..o buna parte au constituit nucleul de conducere al entitatilor industriale in furibunda dezvoltare iar cativa au ajuns chiar cadre didactice universitare…complet lipsiti de competenta profesionala au reprezentat in foarte mare masura ‘frana’ noilor generatii – bine pregatite si scolarizate…

 5. ovidiu says:

  Daca am retinut bine, Danila Draghia era socrul doamnei Rodica Draghia.

 6. LEONARDO DA VINCI says:

  Ceea ce inseamna, Stimate Domnule Ovidiu, ca Doamna Rodica Draghia este sotia fiului D-nului Danila Draghia (pare-mi-se Gheorghe, fiu nascut, sper sa nu gresesc, in anul 1923; D-nul Danila Draghia, despre care aminteam, decedand in anul 1973 la varsta de peste 80 de ani – pensionar militar/subofiter, cu’radacini’ in Oltenia si ‘asezat’ la Brasov in anii 1920). Va multumesc mult pentru raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.