Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  piata 23 august

piata 23 august

Piata Sfatului in 1956 – vedere pe latura dinspre strada Muresenilor.

Carte postala din albumul lui Dan

  2010  /  ilustrate  /  Last Updated October 26, 2010 by ovidiu  /  Tags: ,

9 Comments

 1. BogdyBBA says:

  Autobuzul din imagine… parte a sistemului de transport public?

 2. Gruia says:

  Poza este din 1950 (eventual, doar o fi fost circulata ca si carte postala, in 1956). Surprinde intentionat un lucru important in istoria comunista a orasului, si anume primul magazin de stat care a functionat vreodata la Brasov: “La curtea de fier”.
  @BogdyBBA. Ai ghicit. Era cel mai modern si confortabil vehicul disponibil la acea vreme, made in Czechoslovakia. Diesel chiar.

 3. BogdyBBA says:

  Mmm…:) Vad cum denumiri ca “Piata 23 August”, “Orasul Stalin”, sau mesaje ca “Traiasca genialul conducator al popoarelor sovietice, genrealissimul Stalin” te poate face sa-ti pierzi identitatea nationala….

  @Gruia: Made in Ceskoslovensko pentru ca erau autobuze bune sau… adica de ce nu sovietice?

 4. Gruia says:

  @ BogdyBBA
  Relatia noastra cu URSS era cam cu sens unic: noi exportam catre ei materii prime si produse agricole (pe nimic sau chiar pe gratis, in contul asa-ziselor despagubiri de razboi). Foarte putine vehicule sovietice s-au importat de catre Romania. Nu stiu daca din cauza pretului ridicat sau din cauza ca sovieticii nu doreau sa exporte catre noi asa ceva.
  Skoda era o marca de prestigiu inca dinainte de razboi. Erau extraordinar de fiabile si economice prin comparatie cu produsele altor tari comuniste si stateau bine chiar in raport cu cele vestice. Cele sovietice erau cu mult mai primitive.

 5. Stefan Octavian Iosif says:

  Nimic mai adevarat,aproape toate autoturismele pina prin 1960 erau rusesti:G.A.Z.-IMS,Ceaika,Pobeda,Volga,Moskvici etc.mai apoi urmind firav Fiat,Renault si altele

 6. Nominepater says:

  Ce semnificatie are semnul de circulatie din prim-plan?

 7. ovidiu says:

  cred ca e un sens interzis…

 8. Gruia says:

  @ Stefan Octavian Iosif
  Discutia era strict despre autobuze, in acest caz. Imi cer scuze ca nu am subliniat asta suficient. Nu despre autoturisme, nu despre vehicule militare.

 9. Gruia says:

  @ ovidiu
  Sunt doua semne: cel de deasupra (putin vizibil) este de sens interzis, iar cel de dedesubt are o sageata, care inseamna directia de ocolire. Pe Str. 7 Noiembrie (Muresenilor de azi) nu era sens unic, dar probabil trebuia ocolita Casa Sfatului, la coborare. Sens unic cred ca a fost in anii 50 doar pe Republicii, pana la inchiderea totala a tronsonului mijlociu al acesteia. Pana in 1970, au existat in total foarte putine sensuri unice, doar pe strazi foarte inguste. Nici macar pe sub Poarta Schei nu era sens unic, ceea ce ducea nu rareori la accidente acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.