Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  fanfara societatii Lumina (1908-1914)

fanfara societatii Lumina (1908-1914)

Astazi reluam o fotografie publicata in trecut, pentru care astazi avem mai multe informatii. Asa cum spuneam intial, fanfara facea parte din societatea “Lumina” a sodalilor romani din Brasov. Practic societatea punea la dispozitia membrilor ei un loc pentru lectura, teatru diletant si  petreceri. Membrii erau tineri sub 32 de ani, “cu buna purtare”, meseriasi (adica lucratori in industrie sau comert).

Mai departe, registrul de casa al societatii sodalilor ne ofera repere precise. Orchestra incepe sa se formeze in 1906-1907, atunci cand societatea angajeaza un indrumator muzical. Din anii urmatori figureaza in cheltuieli si un dirijor. Numele de orchestra este inlocuit cu cel de  fanfara din 1908, atunci cand in veniturile societatii incep sa intre sume incasate din reprezentatiile fanfarei. Concomitent dispare cheltuiala cu indrumatorul, apar altele privind reparatiile instrumentelor si caietele muzicale. Pana in iunie 1914, contabilitatea societatii inregistreaza constant reprezentatii ale fanfarei.

Pentru persoanele de fata se pot asocia 3 nume din actele societatii: dirijorul V. Oancea si doi membrii ai fanfarei, Ioan Popescu si Vasile Vili.

Inceperea primului razboi mondial a insemnat si sfarsitul fanfarei. Locuinta casierului este sparta si actele si banii societatii sunt furati. Situatia ramane neelucidata si cinci ani mai tarziu, cand noul presedinte afirma ca in acest caz, cu toate declaratiile la politie ale casierului,  “nu s-a putut lamuri nimic pozitiv”.

Din motive necunoscute, membrii fanfarei nu au mai participat la viata societatii. E posibil ca unii sa fi depasit pragul de varsta al societatii, in vreme ce altii au disparut in razboi. In acelasi an, 1919, noua conducere a “Luminii” vinde instrumentele fanfarei si pana la desfiintarea societatii brasovene in 1940 nu va mai alcatui o alta orchestra.

fotografie din arhiva Muzeului Prima Scoala Romaneasca (1908-1914).

  2012  /  foto, Timeline  /  Last Updated November 26, 2012 by ovidiu  /  Tags: , ,

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.