Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  defilare

defilare

Imagine in zona cladirii teatrului dramatic de azi, anii ’50.

album Adrian Aliman

  2011  /  foto, Timeline  /  Last Updated November 30, 2012 by ovidiu  /  Tags: , ,

4 Comments

 1. nominepater says:

  Ce pacat ca poza nu a fost luata din directia opusa! Asa am fi putut vedea si noi prima varianta (neterminata) a teatrului de stat, abandonata, reluata si modificata substantial in 1956-1959.

  In spate se vad casele din Tiganie totusi.

 2. Gruia says:

  Nu este propriu-zis Tigania. Acele case din Str. Pietii (ex-Pirogov, ex-Spitalul Militar) nu apartineau de Tiganie (Piata Teatrului, ex-Piata Spitalului Militar, ex-Tigania). La momentul fotografierii tigania nu mai exista. Tigania s-a demolat in mai multe etape: imediat dupa 1900 (strapungerea Balcescu), anii 20 (casele din nord), sfarsitul anilor 30 (miezul Tiganiei), 1948 (restul), iar in 1955 s-a extins piata pe locul ei. Casele cu numar cu sot de pe Str. Pietii s-au demolat in doua etape: nr. 2, 2A, 6 in 1961-62 (cand a inceput construirea blocurilor), iar nr. 4, 8, 10, 12 in perioada 1974-1976.

  Si da, era foarte interesanta o poza la 180 grade, cu Ateneul Tineretului abandonat sau in curs de modificare!

 3. feanor says:

  @Gruia

  Ateneul Tineretului?Era un proiect abandonat de dupa 1948 sau mai vechi?

 4. Gruia says:

  @ feanor
  Ateneul Tineretului a fost inceput ca si constructie in 1948. Urma sa fie o cladire cu arhitectura modernista, in stilul interbelic, caci inca nu debutase “realismul socialist”. La scurt timp, s-a constatat ca, datorita terenului prost de fundare (fost cimitir), latura estica a cladirii a inceput sa se scufunde. S-au oprit lucrarile si a ramas neteriminat, la rosu, pana in 1956. Intretimp a devenit adapost pentru boschetari. Apoi a fost transformat in Teatru de Stat, s-au facut consolidari, modificari si extinderi ample. Noua cladire a primit insa un aspect sobru, stalinist. Ironia sortii a facut ca pana la inaugurare (1960) sa revina iarasi la moda modernismul international…

Leave a Reply

Your email address will not be published.