Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  13 Decembrie

13 Decembrie

Vedere  de langa picioarele podului  construit pentru noul traseul al caii ferate prin Brasov (Pasajul pe sub calea ferata, Str 13 Decembrie-casa din stanga era la nr. 88).

Foto: album Sonia Caslariu, aprox. 1964

  2010  /  foto  /  Last Updated October 14, 2010 by Miruna  /  Tags: ,

7 Comments

  1. Gruia says:

    Ce spuneam mai deunazi, cand comentam despre zona garii? TOATA strada 13 Decembrie era candva bordata de spatii verzi cu flori. La intersectia cu Aurel Vlaicu era chiar un mic parculet, pe locul pe unde trecuse inainte calea ferata spre gara de marfuri. Corpurile de iluminat stradal cu tuburi fluorescente nu au dainuit foarte multa vreme. Dadeau orasului un aspect occidental. Fusesera amplasate pe mai multe artere principale.

  2. Mihaela Preda says:

    Uau!Nu-mi vine sa cred!Eu am locuit pana in 2002 in blocul de la numarul 90 care s-a construit de abia in anii 1980…Casele de pe partea opusa insa…au mai fost acolo o vreme…ma uitam la ele de pe geam cu frate-miu…

  3. Daniel says:

    Stie cineva de ce se numeste strada 13 Decembrie asa? Ce eveniment a avut loc la acea data si cand a primit acea denumire?

  4. Gruia says:

    @ Daniel

    La 13 decembrie 1918 a avut loc o greva a tipografilor din Bucuresti, soldata cu violente. Au murit cativa muncitori. Este o data pe care Partidul Comunist Roman si-a inscris-o in palmaresul “luptei de clasa”, mai mult sau mai putin justificat.

    La fel ca si “Republicii” si alte cateva strazi, Strada 13 Decembrie din Brasov isi pastreaza numele datorita optiunii edililor nostri, pe care nu are de ce sa-i deranjeze persistenta simbolurilor comunismului. Acestia au refuzat sistematic numeroasele solicitari de revenire a strazilor la denumirile lor traditionale, ce amintesc de istoria proprie a orasului (si nu de cea importata propagandistic), invocand pretexte puerile.

    Numele vechi, traditional, al strazii a fost “Soseaua Sf. Petru” (Sanpetrului). Existenta sa se datoreaza sistematizarilor austro-ungare din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Pana atunci, drumul principal spre Sanpetru pornea din locul unde este astazi transformatorul de pe Mihai Viteazul si era foarte serpuit.

  5. Gruia says:

    Denumirea de Sf. Petru a disparut in 1948, cand practic s-a dorit stergerea istoriei orasului, peste 80% din strazi si toate cartierele orasului schimbandu-si numele. Nu a fost atunci nici o problema pentru autoritati sa preschimbe buletinele celor domiciliati pe aceste strazi.

  6. Daniel says:

    @Gruia: Multumesc mult de lamuriri. Din aceiasi categorie de strazi cu denumiri comuniste neschimbate face parte si Dobrogeanu Gherea, daca nu ma insel.

  7. Stefan Octavian Iosif says:

    Se spunea ca Sf.Petru(str.actuala 13 Dec.)se intilneste cu Karl Marx(str.actuala I.Maniu)la CEASUL RAU…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.