Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ilustrate  /  Gara Noua

Gara Noua

Statia tramvaiului din Noua, circa 1930, colectie Ovidiu Gheorghian.

  2012  /  ilustrate, Timeline  /  Last Updated November 26, 2012 by ovidiu  /  Tags: , ,

6 Comments

  1. GreatLeader says:

    Din cate ma invata Wikipedia, calea ferata ce trecea prin Noua exista din 1878. Asadar, tramvaiul rula pe aceleasi linii sau existau altele paralele?

    De asemenea, nu pot sa nu observ cati copaci erau in jurul garii!

  2. Gruia says:

    @ GreatLeader
    Daca scrie acolo 1878, prost te mai invata Wikipedia! Linia Brasov-Satulung a fost infiintata abia in 1892, dar prin Noua nu a trecut decat abia dupa 1904, cand s-a facut o modificare a traseului, justificata de transformarea satului Noua in statiune climaterica de vara. In apropierea garii se gaseau un hotel, cateva pensiuni si vile, precum si numeroase spatii de recreere bogat plantate cu arbori. Climatul local ferit de excese, aerul ozonat al padurilor de brad, apa curata a izvoarelor bine intretinute si peisajul mirific atrageau numerosi vilegiaturisti de la mari distante. Comerciantii brasoveni mai de seama aveau si ei cate o casa de vacanta la Noua.

  3. GreatLeader says:

    @Gruia
    Da, asa scrie… Intrebarea mea, atunci, este: ce carti sunt surse de incredere pentru informatii legate de istoria Brasovului (ca recreatie, nu imi pot dedica chiar in totalitate timpul)? Mai exact, cu ce as incepe?

  4. Ionut says:

    @ Gruia
    “Brasovul de altadata” de Sextil Puscariu

  5. Gruia says:

    @GreatLeader
    Internetul suporta orice, dar si hartia suporta orice… Totusi, s-a constatat ca sacrificiul necesar tiparirii pe hartie este o bariera mai eficienta pentru cei ce umplu lumea de inexactitati. Nu insa o bariera total impenetrabila…
    Pentru cei ce se descurca in germana, exista multe carti absolut de incredere, scoase incepand din sec. XIX si pana in anii 1980. De regula insa nu trateaza decat istoria de pana la 1918 si preponderent acele aspecte care vizau centrul medieval. Perioada de istorie moderna si cea de istorie recenta sunt aproape deloc reprezentate, chiar si in limba romana. “Brasovul de altadata” este o carte de memorialistica, nu de istorie. Este insa un bun punct de plecare, chiar daca nu 100% corect stiintific. In limba germana exista “Das Burzenland” din 1928, cu mai multe volume scoase, apoi monografia turistica “Kronstaedter Heimat- und Wanderbuch” a lui Heinrich Wachner (1934, reeditata insa in facsimil in anii trecuti de Aldus Brasov), culegerea de texte a lui Maja Philippi “Kronstadt” (Aldus, 2006), precum si multe alte carti mai vechi sau mai noi si periodice ce se pot consulta la Arhivele Nationale sau la Biblioteca Judeteana.
    In limba romana, as recomanda in primul rand “Caietele Corona” de Gernot Nussbaecher, o culegere de texte istorice foarte precise, dar pe intelesul tuturor, in mai multe “caiete”, editate cam cate unul pe an, tot de Aldus Brasov.

  6. Leonardo da Vinci says:

    Wikipedia reprezinta reprezinta de (prea) multe ori o sursa de informatie inexacta (cu potential imens de manipulare, bien-sur…:)…)
    ‘Brasovul de alta data’ (cf. titlului in original)
    Si iata o initiativa laudabila: http://sextilpuscariu.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.