Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  in spatele zidurilor

in spatele zidurilor

N-am vrea sa suspectam administratia locala de rele intentii. Graba cu care se pregateste anul acesta amenajarea, proiect si executie, a zonei Graft (de la parau la soseaua de poiana), a aleilor de pe Tampa si a iluminatului exterior pentru Cetatuie poate fi insa suspectata de neseriozitate.

Pe de o parte, avem concurs national de solutii, in doua faze, pentru 2 hectare parc Livada Postei, pe de alta parte selectie dupa criteriul ofertei celei mai ieftine, pentru 20 de hectare, la fel de bine pozitionate pe harta orasului. Sa fim mai precisi: cerere de oferte – achizitie publica cu durata scurta, cu criterii avantajoase pentru unii, dezavantajoase pentru altii (contract similar indeplinit, pretul cel mai scazut), nici unul definitoriu pentru competenta in arhitectura.

Partea amuzanta este ca proiectantul zonei Graft va fi desemnat inainte de a se termina concursul pentru Livada Postei, cel care urma sa genereze directiile de amenajare si pentru zona Graft.

Si la final, intrebarea naiva: in ce fel este consultata opinia publica, atunci cand vine vorba de amenajarea spatiului public, mai ales a celui care este simbolic, istoric, identitar pentru comunitate? S-a facut un pas inainte cand a fost invitata comunitatea stiintifica sa propuna un proiect pentru parcul Livada Postei. Acum s-a revenit, iar opina publica va trebui sa mai astepte.

PS. Vom adauga in cele ce urmeaza material documentar pentru viitoarele amenajari; cu toata graba asta, probabil ca nu va mai fi timp de documentare.

O imagine destul de circulata, infatisand promenada dintre fortificatiile orasului si paraul Graft la inceput de secol XX. Publicat in Das Burzenland, originalul copiat de noi apartine Arhivelor Statului, Directia Judeteana Brasov.

  2011  /  foto  /  Last Updated April 29, 2011 by ovidiu  /  Tags: , ,

9 Comments

  1. Gruia says:

    Cand am sesizat ca nu este normal ca o institutie precum OAR sa se ralieze la un studiu care din start nu cuprinde intregul ansamblu istoric in mod unitar, am fost considerat carcotas. Nu asta m-a deranjat, ci faptul ca efortul urias de a organiza, juriza si sustine un concurs precum cel cu Livada Postei, a fost din start sortit esecului, datorita acestui “amanunt”, care iata, nu a trecut mult timp si isi arata adevarata dimensiune.

    Dupa macelul inevitabil al ultimei zone europene din acest oras sovietizat pana in maduva, se va rosti cam urmatorul gen de ziceri: “Nu mai criticati ba, ca voi arhitectii ati vrut sa fie asa”. Si chiar asta este adevarul. Arhitectii au devenit mai periculosi decat tatarii invadatori ai burgului de altadata. Nu toti, dar suficient de multi. Multumim Partidului, pentru ca a zamislit Omul Nou, care a raspuns pe deplin cerintelor Epocii de Aur, iar acum raspunde cu si mai mult elan revolutionar imperativelor Epocii de Carton.

  2. surdu nicolae says:

    Ai un interes ?

  3. Molnar Csaba says:

    O intrebare.
    De ce oare cand s-a aprobat , cel putin in ultima vreme, reamenajarea vreunui spatiu comercial, nu s-a mers pe stilul vechi al fatadei?

  4. surdu nicolae says:

    Intrebarea trebuie pusa propietarilor

  5. Gruia says:

    @ surdu nicolae
    Da, am un interes. Tocmai mi-am tras pe numele cuiva, printr-un proces aranjat si o punere in posesie prin compensare in natura, un teren luat ieftin pe Livada, spre turnuri, si doream sa trantesc aici un viloi cu balustrii si turnulete. Grija pentru parcuri si paduri mi-a stricat toate planurile de viitor, fir-ar sa fie.

  6. surdu nicolae says:

    Tot hotul se teme de furat

  7. Molnar Csaba says:

    Nu pe proprietari ci pe aprobatori.

  8. surdu nicolae says:

    Cred ca au dat la pace

  9. surdu nicolae says:

    Domnul Gruia Hilohi- brasovean -arhitect-1962 ?Daca da , atunci sunteti mult mai bine informat si cred ca aveti dreptate (dupa mine partial ) Pentru restul scuze

Leave a Reply

Your email address will not be published.