Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  astra

astra

img029m

Panorama facuta de pe Tampa cu vedere spre cartierul Astra, care era construit doar intre Saturn si Calea Bucuresti (probabil anii 60 -70)“, album Lucian Cazac.

  2015  /  Blog, foto, Timeline  /  Last Updated May 20, 2015 by ovidiu  /  Tags: ,

7 Comments

 1. Gruia says:

  Imaginea este cam din 1969. Blocul-potcoava de pe Saturn 41 este inca in constructie, iar cele doua blocuri inalte de la “Piese Auto” (Berzei) inca nu sunt realizate. Sunt multe lucruri in aceasta poza pe care nu am mai avut ocazia sa le revad de un car de ani.

  Inspre Str. Carpatilor, zona avea caracter industrial, dar existau si mari terenuri agricole. Strazile Vulturului si Zorilor aratau in mare parte ca ulite de tara, aproape impracticabile cand se topea zapada sau ploua. Doar putine case se mai construisera aici dupa razboi, fiind interdictie din motive de sistematizare. Cvartalul de baraci muncitoresti dintre Berzei si Zorilor era nou, dar realizat la un nivel de mahala (camere fara baie si wc), prin care iti era frica sa treci chiar si ziua. Pe Strada Carpatilor era o intensa activitate feroviara, aici fiind manevrate zilnic zeci de vagoane ale fabricilor.

  Si totul, dar absolut totul era acoperit permanent sub o crusta alba de ciment fin intarit, pe o raza de aproximativ 1,5 km in jurul Fabricii Temelia.

 2. Gruia says:

  De fapt vorbeam de blocul-potcoava din Saturn 50. Celalalt (nr. 41) era deja ridicat, dar a stat cu fatada din spate nezugravita inca vreo sapte ani, nu stiu din ce motive.

 3. eugen says:

  actualul stadion ICIM trebuie sa fie in dreptul primelor 3 blocuri de garsoniere de pe strada Soarelui, dincoace de Calea Bucuresti. In poza nu se observa cu exactitate, dar oare stadionul sau, ma rog, parte din el exista la acea vreme?
  Racadaul era unul din obiectivele indragite de brasoveni pentru iarba verde. Stiu ca mergeam intotdeauna pe jos pe ruta Vulturului – Carpatilor -Vasile Alecsandri.
  Dar stiu sigur ca prin 1973-1974 era deja ridicat acel mic complex comercial, cu bufetul Zizin, de la intersectia strazilor Vasile Alecsandri si Varful cu Dor. In aceasta fotografie nu apare. Deci anul estimat de dl. Gruia este corect.

 4. Gruia says:

  @ Eugen
  Nu se vad in poza nici blocurile turn gemene de la “Piese Auto”, care s-au ridicat in 1971-1972.

 5. eugen says:

  se mai vede in imagine, e adevarat nu prea clar, strada Muncitorilor, situata intre Berzei si Zorilor si paralela cu acestea.
  Am niste rude care locuiesc ”de o vesnicie” pe acea strada si imi amintesc ca prin 1972-1973, varul meu, adolescent pe atunci, era trimis sa aduca verdeata pentru iepuri. Desigur, m-a luat si pe mine cu el, dar stiu ca ne-am dus numai la capatul strazii sa indeplinim misiunea. Era un teren viran, asa cum reiese si din fotografie. Indreptandu-ne spre strada Carpatilor se vad totusi niste hale sau baraci mai lungi, in vecinatatea unitatii de pompieri existenta azi. Ce erau acele constructii? Sunteti amabil sa ne oferiti detalii, dle Gruia?

 6. Gruia says:

  @ Eugen

  Intre Str. Berzei si Str. Zorilor se construise in anii 50 un ansamblu de baraci paralele pentru locuinte muncitoresti foarte modeste. Nu aveai un sentiment de siguranta daca te aflai printre ele ca pieton. La marginea lor erau siruri de plopi. In coltul Berzei – Carpatilor (unde sunt azi pompierii) era un mic depozit de lemne, in curtea caruia intra si o ramura curba de cale ferata industriala. La strada Carpatilor mai erau case mici particulare, cu loturi virane sau agricole ramase printre ele. Pavarea cu piatra cubica de bazalt a Strazii Berzei si a unei portiuni din Strada Carpatilor fusese facuta in 1938-1939, partea nordica a Strazii Carpatilor abia prin 1956. Restul strazilor erau din macadam sau doar din pamant batut.

 7. Lentiu says:

  @Gruia , @Eugen
  In dreapta, cladirea mai deschisa la culoare este cumva Timpuri Noi, fosta Aurora adica fuziunea dintre tabacaria vegetala a fratilor Miess si tabacariile minerale de piei moi detinute de fratii Scherg ? Sau Tamiv asa cum se numea in ultima vreme ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.