Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  arta urbana la gara

arta urbana la gara

“Sfinxul mutat ulterior – nu stim de ce – si asa-numitul PRAZ din fata garii, a carui semnificatie ar trebui sa o dea artistii.

album Molnar Csaba, ’78-’80

  2011  /  foto  /  Last Updated May 7, 2011 by ovidiu  /  Tags: ,

7 Comments

  1. Nominepater says:

    Ce se vede in spatele “prazului”?

  2. ovidiu says:

    am remarcat si eu cladirea din dreapta, care ar fi undeva pe locul benzinariei omv. mai apare intr-o fotografie postata cu ceva timp in urma, dar nu este cu mult mai clara.

  3. florin says:

    nu este primul sediu al clubului CFR, inainte de mutarea la sediul cantinei de pe B-dul Victoriei?

  4. florin says:

    cand eram ceva mai mic, undeva prin anii 70, ni se explica despre chestia din fata garii ca ar avea legatura cu simbolul unei rachete, cucerirea spatiului cosmic

  5. Gruia says:

    “Prazul” s-a dorit de fapt a fi o stilizare a vechii steme a Brasovului: varfurile indreptate in sus reprezinta coltii COROANEI, iar picioarele infipte in pamant reprezinta RADACINILE. Este printre putinele obiecte de arta monumentala din oras si este conceput de oameni de specialitate. La vremea respectiva insa, coroana nu putea fi sugerata mai explicit…

    Cladirea care se vede in spatele monumentului era situata pe locul actualei parcari a benzinariei si era una dintre cele doua cladiri gemene ale fostei gari vechi Brasov-Triaj (devenita mai apoi “Timis-Marfuri” si desfiintata in 1960-62). Fusese construita in anii 30 si a fost demolata in 1982, cand s-a construit Of. Postal 13. Sora ei geamana, de care era legata printr-un corp mai scund, disparuse cu ocazia bombardamentelor din 1944. Prin fata si prin spatele cladirilor exista un dispozitiv de peste 20 de linii de formare a trenurilor, impreunandu-se la vest inainte de “bariera mica” de pe Str. 13 Decembrie, de unde linia se continua pe actuala Str. Emil Racovita si se racorda apoi prin ramuri tip “delta” la linia principala de pe traseul actualului Bulevard Grivitei.

  6. Molnar Csaba says:

    @Gruia
    Dar Sfinxul de ce s-a mutat? Ca mult dupa aceea s-au taiat alei si parcari.

  7. Gruia says:

    Sfinxul tace. Daca ar putea vorbi, am afla probabil de ce l-au mutat… desi este putin cam exagerat sa cautam noi vreo logica in ceea ce a facut sau face Domnia Sa Administratia. Multe schimbari s-au facut doar de dragul schimbarii, asa ca sa ne aflam in treaba, sa ne remarcam, “sa marcam momentul” sau, pur si simplu ca sa mai tocam niste fonduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.