Sambata, 10 noiembrie ora 16, va asteptam in Piata Sfatului la vernisajul editiei a treia a expozitiei Orasul Memorabil. Pregatim pentru aceasta ocazie 500 de imagini noi adunate in ultimul an. Expozitia va fi in aer liber si va dura pana in 25 noiembrie.
■ 2012 / informativ / Last Updated November 7, 2012 by Miruna /
In ciuda vremii care va fi cam aspra, va fi ultima ocazie de a ne incalzi sufletele intr-o Piata a Sfatului cu aspect european-vag-transilvanean, poate modest, poate nu cel mai potrivit, dar oricum infinit mai bun decat un platou cu paviment de proasta calitate (maximum ce se poate realiza in conditiile actuale) si cu o fantana cantatoare cu beculete colorate infipta acolo ca musca-n parbriz, laptele fiind din ce in ce mai rar intalnit.
“ultima ocazie”? O_O
Sa punem bani deoparte si pentru un album al expozitiei? Felicitari, sunteti – daca nu ma însel – la a treia editie. Deja ati creat un fenomen si un posibil model pentru alte orase.
Multumim de felicitari. Album nu avem anul acesta, dar speram sa il facem in curand – ar fi frumos. Deocamdata exista o brosura mica a expozitiei, o gasiti la libraria Carturesti.
@ Anon
“ultima ocazie” – avand in vedere transformarile pe care le va suferi Piata Sfatului curand
apai vai si-amar daca va fi ca piata unirii.. 🙁 bastarzii!
oricum, sper sa aiba un aspect rustic, sau macar ceva potrivit cu orasul medieval (desi granit si marmura nu prea suna a medieval). ordinul arhitectilor nu poate avea vreo influenta (buna, desigur) asupra renovarilor?
@ Anon: asta e din pacate deja clar, avand in vedere calitatea execrabila a proiectului autorizat. Cand pleci prost de la faza de conceptie, nu mai e loc de intoarcere.
Ordinul Arhitectilor si arhitectii in general isi pot da cu parearea doar acceptand ca s-ar putea sa aiba de suferit represalii deloc neglijabile in astfel de cazuri. Au fost totusi de-a lungul timpului si oameni cu coloana vertebrala in acest oras de nevertebrate. Putini, ce-i drept, si nesustinuti de colegii de breasla.
“Arhitectura” pietei va fi cum sunt si locuitorii orasului de azi si mai ales locuitorii intai-statatori. Nu se poate mima bunul simt – il ai sau nu il ai. Daca nu il ai, iti vor place in primul rand balciul si manelele, deci si siragurile de chioscuri ce vand kitsch-uri si fantanile cantatoare cu beculete colorate. Te vei simti in largul tau doar avand in jur termene de comparatie ce nu te pun in dificultate.
Oricum, Brasovul nu este un oras medieval, ci un oras de secol 19 pe o structura stradala de sorginte medievala – ceeace este cu totul altceva. Cladirile medievale ce se pastreaza in oras le putem numara pe degetele de la maini. Asa ca merge si piatra cubica, doar sa nu fie de calitatea “rebut de cariera” si in montaj de tip “da-o-n ma-sa ca merge si asa” – precum pe Republicii sau in Prund. Dar, ma repet, astia suntem, asta putem, asta ne reprezinta.
Eu personal as fi visat o Piata a Sfatului cu parcaj subteran pe doua-trei niveluri, iar deasupra, in mare, vechea structura de dinainte de 1987, fara nimic care sa atraga in alta parte atentia decat la Casa Sfatului, Biserica Neagra, sirurile de fatade. Aceasta insa fara acces si parcare de autoturisme la suprafata, ci doar pentru pietoni, biciclisti si transport public modern si rapid spre toate cartierele. Dar eu sunt unul singur, restul pana la 220.000 “e multi”, chiar daca mai putini cu 180.000 fata de 1989.