Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  locomotiva in gara Predeal

locomotiva in gara Predeal

Imagine din Predeal “in care apar feroviari in fata unei locomotive din seria 140.400, serie specifica sectiei de remorcare de pe Valea Prahovei pina la finele anilor ’40, cind un numar de 125 din aceste puternice masini au fost cedate URSS conform art.11 din Conventia de Armistitiu.”


album Valentin Ivanescu, 1947

  2011  /  foto  /  Last Updated August 7, 2011 by ovidiu  /  Tags: , ,

6 Comments

  1. BogdyBBA says:

    Poetic! Pe de-o parte, aduce aminte de vremuri cu altfel de oameni, cu altfel de mentalitati si alte valori, iar pe de alta parte, ador mandria cu care poarta locomotiva placa inscriptionata “C.F.R.”, un CFR altfel de cel pe care il stiu eu azi, in care, intr-un personal cu vagoane de un albastru ars de soare, ruginite, mirosind a toaleta, controlorii urla la tigani sa ii mituiasca, ca altfel ii dau jos. Un CFR care voia atunci sa uneasca Sinaia de Targoviste, care isi construia un sediu grandios si modern ca structura vizavi de Gara de Nord din capitala, un CFR pe care as vrea sa fi putut merge, macar de dragul experientei. Un CFR al aburilor…

  2. Nominepater says:

    Pacat ca nu se vede gara foarte bine, ar fi fost interesant sa se observe distrugerile inca existente in 1947.

  3. Gruia says:

    Of, of… Nu va mai entuziasmati atat, pentru ca imaginea este cu totul altceva…

    Cu tot respectul pentru Vali Ivanescu pe care-l cunosc si-l apreciez pentru pasiunea sa, dar aceasta fotografie nu este nici din Brasov si nici din 1947. Este prima gara din Predeal, care a fost demolata prin 1939-40, pentru a se putea spori numarul liniilor. O parte din aceasta gara fusese distrusa in 1916. Urmatoarea gara a fost din lemn, cu o arhitectura interesanta, ce imbina modernismul cu traditia (stil specific sfarsitului anilor 30 si anilor 40). Si aceasta gara a fost demolata in 1969, dupa ce s-a construit actuala gara cu acoperire in paraboloid.

    Gara veche Brasov nu a avut niciodata niciuna din cladiri acoperita cu tabla.
    Din gara veche Brasov silueta muntilor (Tampa) avea cu totul alt aspect; se poate vedea foarte clar asta in vederile vechi ce exista in diverse colectii, se poate verifica oricand si pe teren (Str. Harmanului 17-21).
    Lumina soarelui nu putea niciodata cadea in acest fel in gara veche Brasov, caci ar fi insemnat ca soarele sa fie la nord (!), deci Brasovul sa fie in emisfera sudica…

    Gara veche Predeal avea dintotdeauna acoperis din tabla, iar in spatele ei erau caminele CFR (unul chiar se vede in poza).
    Din gara veche Predeal silueta muntilor (Postavarul) se vede exact in acest fel – puteti verifica oricand. Varfurile muntilor se vad incetosate in imaginea de fata.
    Fotografia este realizata dimineata aproape de pranz si nu poate fi mai tarzie decat 1940. Este posibil sa fie luata chiar la inceputul lucrarilor de demolare.

    In rest, este o fotografie frumoasa si – zic eu – chiar foarte valoroasa.
    Dar nu este din Brasov.

  4. ovidiu says:

    @Gruia: Multumim pentru observatie, am facut corectura de rigoare.

  5. Doresc sa-i multumesc lui Gruia, pe care am placerea sa-l si salut cu aceasta ocazie , pt. deosebit de interesantele explicatii referitoare la imaginea cu pricina.Despre fotografie, una dintre favoritele mele, n-am avut prea multe informatii ,doar ca ar fi fost luata in Brasov prin 1946-1947.Eu am tot incercat sa o compar cu gara veche din Brasov dar n-am fost prea impacat cu ideea ca ar fi chiar de acolo.Iata ca Gruia cu un intreg arsenal de probe pertinente a reusit sa risipeasca ceata.Adevarul e ca locomotivele din seria 140.400 au fost prin excelenta utilizate in simpla , dubla, tripla si chiar cvadrupla tractiune pe relatia Campina-Predeal atit la trenurile de calatori cit si la cele de marfa, pina pe la mijlocul-finele anilor ’40, cind au fost inlocuite de locomotive mai moderne si cu putere sporita din seriile : 150.000 si 150.1000.Din pacate din aceasta serie nu s-a pastrat nici un exemplar pt. muzeul CFR.

    Toate cele bune,

    Vali Ivanescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.