Vineri, 25 iulie, ora 17, în mansarda Casei Baiulescu, avem placerea sa gazduim o noua conferinta, ca parte a Orasului Memorabil – editia 2014, la care vom avea invitati un arhitect si un istoric:
Dinamica orasului Brasov – Ilinca Paun Constantinescu, arhitect (Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti)
Fapt poate mai putin constientizat sau dezbatut, orasul Brasov a pierdut din 1989 pâna astazi un procent important al populatiei sale. Prezentarea aduce în discutie momentele esentiale de crestere a orasului dupa perioada interbelica (legate în cea mai mare parte de dezvoltarea industriala), precum si valurile de descrestere post-comuniste. Fata de celelalte orase mari ale tarii, Brasov este, procentual, din punct de vedere al populatiei, cel care s-a extins si apoi restrâns cel mai mult. Cum se manifesta aceste schimbari la nivelul orasului? Este oare Brasov astazi un shrinking city?
De la Brasov la Orasul Stalin: construirea unei noi identitati urbane (1950-1960) – Corneliu Pintilescu, istoric, (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu)
Prezentarea va propune o incursiune în Brasovul anilor `50, perioada în care orasul a purtat numele lui Stalin, iar muntele Tâmpa a fost locul unui experiment original privind tehnicile de propaganda comunista: marcarea sa folosind specii diferite de arbori pentru a promova numele celui supranumit “tatucul popoarelor”.
Va asteptam cu drag!