In perioada comunista, un mod de a petrece timpul (fortat!) in spatiul public era participarea la manifestatii. Zilele de 1 mai si de 23 august erau zile libere de lucru, dar erau obligatorii pentru prezenta la defilarile de mase, in spatiile cele mai reprezentative ale orasului – la noi piata Sfatului si bulevardul de langa parcul Central. Putin inainte de ’89 cand am prins si eu aceste evenimente, manifestatiile devenisera atat de obisnuite, incat nu cred ca se mai intreba nimeni la ce folosesc.
B-dul Gh. Gheorghiu-Dej (acum Eroilor) si Casa Armatei la 1 mai 1963
Foto: album Paul Balogh
In piata Sfatului de 23 august 1964
Foto: album Carmen Chiperea
■ 2010 / foto / Last Updated August 30, 2010 by ovidiu / Tags: anii '60, centrul vechi, parcul central, parcuri
In Piata Sfatului se faceau doar “Adunari ale oamenilor muncii”, defilarile erau pe actualul Bd. Eroilor.
Bd. Eroilor nu se numea in 1963 Gh. Gheorghiu-Dej (doar dupa moartea acestuia), ci “Bd. Carpati”. Pana in 1961 s-a numit “Bd. I. V. Stalin”.
@ Gruia: Multumim pentru informatiile precise, sunt binevenite pentru a pune ordine in amintirile sau cunostintele noastre, ale locuitorilor.
In special strazile centrale ale oraselor au avut parte de o istorie zbuciumata a denumirilor, urmare a unei dorinte de reprezentativitate politica sau nationala si care, de regula nu a avut legatura cu viata urbei. Cum procesul de memorare/acceptare a noilor nume ia timp mult la nivelul societatii, iar astazi inca persista in memoria colectiva denumiri de acum 20 de ani (Lenin, Armata Rosie, 7 Noiembrie etc), este si mai greu sa ne aducem aminte cum se numea o strada in urma cu 50 de ani.
Bd. Eroilor este intr-o situatie si mai confuza pentru ca, in general, lumea nu-i stie nici numele actual, nici pe cele mai vechi. De regula este localizata prin referire la parcul Titulescu (caruia preferam sa-i spunem parcul central).
defilarile, aveti dreptate, aveau loc pe Bd. Eroilor, dar de stat cu orele se statea pe strazile adiacente centrului orasului sau chiar in piata Sfatului.Stiti ca primii la “marsaluit” erau cei din industria constructoare de masini, iar ultimii cei din industria usoara. Astazi cu siguranta nu s-ar sta , caci industria grea nu mai este, iar ceea usoara s-a …usurat.