Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  foto  /  povestea magnoliei

povestea magnoliei

Mai vechii brasoveni tin minte frumoasa magnolie roz, unica in oras. Ea a trecut fara mari probleme prin razboaie, nationalizare si demolari, dar nu a supravietuit sindromului bunei gospodariri de tranzitie.
In anul 2003, s-a creat in jurul ei un petec de verdeata numit pompos “Parcul Magnolia”. Magnolia insasi a fost supusa apoi unei toaletari in urma careia s-a uscat, caci aceasta specie nu suporta chiar orice, precum oamenii.
Morala. Atat timp cat un lucru merge bine, lasa-l in pace. Mai ales daca nu te pricepi.


Magnolia in 1966, prosperand in curtea frumoasei vile de secol XIX, din Str. Harmanului nr. 9, cladire devenita Gradinita de copii a CFR

Magnolia in 1988, infruntand molozul ramas in urma demolarii caselor de pe strazile Harmanului, Gheorghe Lazar si Mihail Kogalniceanu

Magnolia in 1998, inconjurata de tristele simboluri ale capitalismului de tip sud-american: maidane cu gropi, tomberoane, cladiri netoate dar cu pretentii, reclame vulgare

Text si album foto: Gruia Hilohi

  2010  /  foto  /  Last Updated October 11, 2010 by ovidiu  /  Tags: , , ,

2 Comments

  1. Excelent! Chiar imi doream sa vad poze cu zona Centrul Civic dinainte de ’89. Iar in legatura cu magnolia, asta e! A trecut, nu mai are rost sa fim nostalgici.

  2. Gruia says:

    @ Silviu Rotaru
    Magnolia a fost o victima colaterala si tardiva a “Centrului Civic”, care se adauga celor 120 de case demolate, din care cateva zeci erau cu mult peste tot ce s-a construit in locul lor. Acestea formau o unitate organic dezvoltata, nu un loc aleatoriu si conjunctural (re)definit, precum cel de azi. S-au mutilat destine, cunosc si cazuri de sinucidere sau imbolnaviri. Urmasii celor napastuiti au fost siluiti pentru a doua oara in anii recenti, fiind adusi in situatia de a-si vinde drepturile procesuale unor rechini, pe sume derizorii. Nu este vorba de nici o nostalgie fata de magnolie. Daca ar fi fost nostalgie, ar fi fost pentru cartier si mai ales pentru oamenii de un anumit fel, pe care nu-l mai intalnesti astazi.

    Magnolia, specie apartinand unei clase de plante primitive, fosila vie daca vreti, mi s-a parut insa a intruchipa spiritul primordial de rezistenta al Brasovului, in fata samavolniciilor de toate felurile suferite in timp. A rezistat ce a rezistat, dupa care nu a mai putut rezista. La fel ca si orasul. Brasovul a avut, de-a lungul catorva secole, destinul unei cetati civilizate si puternice, dar infrante in cele din urma de catre barbari. Barbarii sunt acum printre noi si barbari suntem chiar si noi, in neputinta de a sta drepti in fata istoriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.