Info Panel
You are here:   Home  /  Blog  /  ploaie torentiala

ploaie torentiala

Brasov 2 iulie 1983 foto 2

Foto: Mihai Damboianu, ”Brasov, 2 iulie 1983, orele 16-17. Inundatie pe strada Gh. Baritiu dupa o ploaie torentiala.”

  2015  /  Blog, foto, Timeline  /  Last Updated June 15, 2015 by ovidiu  /  Tags: , ,

2 Comments

  1. Mihai says:

    Sigur ca nu pot spune nimic despre momentul surprins in fotografie, dar, in principiu, stiu ca in anii de demult, surplusul de apa pluviala din Brasov era preluat pentru a fi depozitat, vremelnic, in “bazinul de retentie” dintre strazile Mihai Viteazu si Traian Grozavescu. Imi pare rau ca nu am aflat niciodata care era sistemul de preluare si circulare a apei.
    Bazinul in discutie, de care imi amintesc perfect, pentru ca am locuit chiar alaturi de el pana a fost umplut si s-a construit acolo Aula Universitatii, s-a umplut, dupa amintirile mele, de foarte multe ori dupa 1961, dar, cu o singura exceptie, s-a golit treptat si nu a creat probleme.
    Exceptia a fost undeva pe la inceputul anilor 60, cand bazinul nu a facut fata si apa a “traversat” Mihai Viteazu, patrunzand si in beciurile caselor. Imi amintesc prezenta unei masini de pompieri si a unor militari sub geamul meu de la nr. 4.
    Dupa realizarea sistemului de canalizare pe 13 Decembrie si pe Mihai Viteazu, Bazinul si-a gasit tot felul de intrebuintari (rampa de gunoi, sursa de rame pentru pescari, loc de aruncat tortele la 2 mai (retragerea cu torte de la Ziua tineretului – un spectacol interesant pe strazile orasului, urmat de unul si mai interesant (mai ales pentru copii) la bazin, cand un autotun SR-114 al pompierilor stropea constiincios fiecare torta aruncata in bazin, iar a doua zi copiii si tiganii se intreceau in a culege sipcile, unii pentru joaca, ceilalti pentru foc in soba), apoi gradina de zarzavaturi, loc pentru depozitat zapada carata din oras, pentru a deveni apoi platforma pentru targuri, negustori ambulanti si ringispiel-uri, parcare (inclusiv pentru ömologarea masinilor de catre militienii de la circulatie, in anul 1988, cand mi-am luat eu masina), si in sfarsit, Aula.

  2. Gruia says:

    Perfecta descriere a istoriei recente a bazinului, Mihai! In vechime, a functionat ca scoala de inot (secolul XIX), mai intai alimentat chiar din canal, apoi alimentat dintr-un canal mai mic separat care lua apa mai in amonte din Canalul Timis (pentru a fi mai curata) si venea in lungul actualelor strazi Calea Bucuresti, 15 Noiembrie, Iuliu Maniu.

    Nu sunt inca lamurit insa asupra originii bazinului. Cum a ajuns sa se faca o excavatie atat de mare? Doar ca ipoteze neverificate, as vedea doua posibile scopuri conjugate: 1) pamantul scos putea fi folosit la ridicarea fortificatiei de pamant impotriva curutilor (sec. XVIII) – fortificatie destul de ampla, ce se intindea de la baza Dealului Melcilor pana unde sunt acum Pompierii pe Mihai Viteazul ; 2) excavatia ramasa sa fi avut rol de regularizare a debitului canalului in aval, inca din vechime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.