“Realmente mi-a luat ceva vreme pana sa gasesc locul. Mama mea a studiat poza cu lupa si mi-a aratat ce se oglindeste in vitrina. Ar fi fost bucuroasa sa stie ca v-a interesat. Ea nu mai traieste, iar pe bunica care apare in fotografie nu am apucat sa o intreb.
[…] M-a derutat mult notarea cu creion chimic a numarului 30. Am strabatut strazile Portii, Vamii si Lunga cu aparatul de fotografiat in mana. Am intrebat oameni “bolnavi” de Brasovul din trecut, ce stiu despre Orghidani, care erau o familie de negustori in Brasov. Inteleg ca mai exista si acum.
Aveam 3 elemente care trebuiau legate:
1 – ancadramentul cu vitrina care prezinta intrarea in magazinul din 1924 printr-o usa ingusta cu una din cele trei ferestre plasata exact deasupra ei Ferestrele sunt echidistante. Nicaieri pe Sirul Florilor nu apar astfel de ferestre cu exceptia celor boltite din stanga intrarii la Cerbul Carpatin.
2 – Treapta care spre a se mentina orizontala era inaltata in stanga
3 – Imaginea din oglinda vitrinelor. Cea din stanga reflecta o cladire cu 2 nivele si acoperis abrupt. Cea din dreapta avea coama Cladirii Sfatului cu conturul ei de neconfundat curb-concav.
[…] aratand unui coleg mi-a remarcat curbura acoperisului Casei Sfatului. […] in vitrina din dreapta si in spatiu cu geam de pe mijloc, exact in spatele florareselor sunt niste obiecte in forma de paralelogram, care sunt imagini ale prelatelor tarabelor din fata. Aveam si vederile mei vechi cu Sirul Florilor, din care vad ferestrele de sus ancadramentul si forme din alte perioade.
In acest demers, fusesem in 2009 pe strada Lunga sa vad ce e la nr 30. In drumul meu pe strada Lunga trec pe langa libraria de mai jos de Curtea de Fier si ce vad? O fotografie expusa cu “Cartea Romaneasca” in care se preciza ca aceata a functionat in anii 30 exact in viitorul local Cerbul Carpatin. Aflu ca proprietarul librariei din anii 30 (Dragomir Nedelcovici) are fiica in Brasov si ea se ocupa de sediul din str Lunga. Obtin telefonul doamnei si imi spune ca de acolo tatal ei tinea o librarie si intr-o incapere din spate era sala de lectura si cafenea. Ii arat fotografia mea. Confirma ca e acelasi magazin dar nu stie ce a fost inainte, deci in anii 20.
Am fotografiat coama acoperisului Casei Sfatului si cladirea din vecinatatea Bisericii Adormirea Maicii Domnului si le-am intors pe dos, sa le aduc in pozitia reflectata in vitrina cu pricina.
Cladirea actuala a Cerbului Carpatin deduc ca si-a schimbat des destinatia si forma. Nu mai stiu care sa fost aspectul initial. Oare acesta de acum?
Imagine in care se vede treapta de care am amintit de atatea ori, pe care stau bunica si nepotul, la distanta de 85 de ani.
Si ca sa inchei, facand ordine in hartiile bunicii mele (ulterior cercetarilor descrise mai sus) am dat de adeverinta care spune ca Molnar Irina a lucrat la Cartea Romaneasca din Targul Florilor 17 intre 1926-1929. Deci Orgidan si Persoiu din 1924 a cedat locul altei afaceri, iar bunica mea a lucrat in acelasi spatiu la doua firme care s-au succedat acolo.”
un material de Csaba Molnar
Mi-a placut enorm acest demers istoric-urban! Intre imaginile pe care le aveam de ceva vreme pe blog este si aceasta https://orasulmemorabil.com/?p=1716.
Aici se vede intreaga fatada a Cerbului Carpatin, cu Cartea Romaneasca.
Asa e firmele s-au schimbat, tarabele sunt tot acelea.
Buna,urmareste cu atentie TAGS-PIATA SFATULUI-vederile lui Dan, Piata Libertatii,iar in aceasta vedere vei descoperii raspunsul la intrebarile tale:localizarea librariei Cartea Romaneasca pe fatada Cerbului Carpatin,ancadramentul din lemn,cele 3 ferestre de deasupra lui si cu putina imaginatie,corturile ce se reflecta in vitrina.Cele bune!